Matematik

Mængder

02. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis A og B er delmængder af en mængde M, hvordan kan man så bevise at:

A \ B = A ∩ B

(Stregen under B skal selvfølgelig være over B, men det ved jeg ikke, hvordan man gør).

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man har

A \ B = { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∉ B } ,

B = { x ∈ M | x ∉ B } ,

A = { x ∈ M | x ∈ A }, og dermed

A ∩ B = { x ∈ M | x ∈ A } ∩ { x ∈ M | x ∉ B } = { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∉ B } = A \ B

Eventuelt kan man vise, at

x ∈ A \ B ⇒ x ∈ A ∩ B

og

x ∈ A ∩ B ⇒ x ∈ A \ B


Svar #2
03. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Okay, så er jeg med. Er følgende opgave, så regnet rigtig ud?:

A og B er stadig delmængder af mængde M ...(∅ er den tomme delmængde)

(( A \ B ) U ( A ∩ B )) \ A = ∅

 

Hvor:

A \ B = { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∉ B } ,

A ∩ B = { x ∈ M | x ∈ A } ∩ { x ∈ M | x ∈ B } = { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∈ B } ,

 

Så er:

(( A \ B ) U ( A ∩ B )) \ A = ( { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∉ B } U { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∈ B }) ∩ ({ x ∈ M | x ∈ A})

 

Ganger man den sidste parentes ind i begge led, får man:

({ x ∈ M | x ∉ B }) ∩ ({ x ∈ M | x ∈ B }) = hvilket giver Ø

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det sidste afsnit, fra "Så er: ..." er ikke korrekt.

Man burde kunne se, at

( A \ B ) U ( A ∩ B ) = { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∉ B } U { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∈ B }

                                  = { x ∈ M | x ∈ A } = A

Dermed er

(( A \ B ) U ( A ∩ B )) \ A = A \ A = Ø


Svar #4
03. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Aha, det gav bedre mening. Hvad så, hvis man har 3 faktorer at tage højde for? Lad os sige:

B U (C \ (A ∩ B)) = B U C

 

Hvor:

 

A ∩ B = { x ∈ M | x ∈ A ∧ x ∈ B } 

(C \ (A ∩ B) =  (C \ A) U (C ∩ B) = { x ∈ M | x ∈ C ∧ x ∉ B } U { x ∈ M | x ∈ C ∧ x ∈ B } = { x ∈ M | x ∈ C } = C

                           

- Så bliver:

 

B U (C \ (A ∩ B)) = B U C

Er det korrekt? :)

 


Svar #5
03. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Eller er jeg galt på den?

Brugbart svar (1)

Svar #6
03. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det simpleste er måske at se på et mængdelogisk diagram

Det, der er i C, men ikke i fællesmængden for A og B er hele C undtagen området "111", dvs. områderne "101", "011" og "001" i forening. Når man så forener det med hele B, får man det tilbage, der blev udelukket, så

B U (C \ (A ∩ B)) = B U C


Skriv et svar til: Mængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.