Matematik

Brøkregning med bogstaver

05. marts 2013 af silnul (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvordan udregner man følgende regnestykke?

2             4                   3                 1

a    -       3a      +        2a     -        6a

 

jeg håber, at regnestykket kan tydes, men det er ikke nemt at skrive brøker her. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2013 af LeonhardEuler

Hvis du har problemer med at skrive ind, så bruge dette:

 http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Stykket skrevet med skrå brøkstereger er

2/a - 4/(3a) + 3/(2a) - 1/(6a)

Det drejer sig om at finde en fællesnævner for alle brøkerne og så forlænge hver brøk til denne fællesnævner. De forlængede brøker kan så sættes på fælles brøkstreg, og tælleren kan da reduceres.


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2013 af LeonhardEuler

Find fælles nævner:

   

=

Udregn den sev nu. Det burde ikke være svært. Hvis du har brug for mere vejledning, så bare skriv.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Når du gør dig den umage at skrive udtrykkene med en LaTeX editor, bør du også bruge en ordentlig matematisk gangeprik · i stedet for computersprogenes gangetegn * . For eksempel


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

I øvrigt kan man forenkle det lidt ved at sætte faktoren (1/a) uden for parentes:

2/a - 4/(3a) + 3/(2a) - 1/(6a) = (1/a)·(2 - (4/3) + (3/2) - (1/6))

                                                  = (1/a)·(2 - 1 - (1/3) + 1 + (1/2) - (1/6))

                                                  = (1/a)·(2 + (1/2) - (1/3) - (1/6))

                                                  = (1/a)·(2 + (1/6) - (1/6))

                                                  = 2·(1/a)

                                                  = 2/a


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. marts 2013 af LeonhardEuler

Tak, for forslaget, #4. Jeg skal nok tage det til mig. 


Skriv et svar til: Brøkregning med bogstaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.