Matematik

Epsilon delta

07. marts 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har stadigvæk ikke forstået hvad man skal bruge det til, når det kommer til grænseovergangen. Jeg ved hvordan sætningen for det lyder, men hvorfor skal vi lære det udover at bruge denne metode til at bevise med? Jeg forstår heller ikke helt hvorfor man skal bruge denne definition som et bevis. Jeg har kigget på bøger og nettet om det, og det hjalp ikke særligt meget. Jeg vil godt høre det fra jer, der har erfaring til det.


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man bruger det for eksempel ved definitionen af kontinuitet for en reel funktion. Der er tale om en definition, som man så benytter efterfølgende i forskellige sammenhænge.

∀ε∈R+ ∃δ∈R+: ∀x∈R: |x - x0| < δ ⇒ |f(x) - f(x0)| < ε

er således den klassiske (Weierstrass) definition på, at funktionen f er kontinuert i x0 .

Løst sagt: hver gang man vælger en (lille) omegn   ω(f(x0) , ε)   af finhed ε omkring f(x0) , så findes der en omegn   ω(x0 , δ)   af en vis finhed δ omkring x0, så at

f(ω(x0 , δ))  ⊂  ω(f(x0) , ε)

Dette sikrer, at funktionsværdierne ikke springer i en omegn af x0 .

Man bruger dette til at udvikle forskellige redskaber, der for forskellige klasser af funktioner letter undersøgelsen af kontinuitet eller andre lignende egenskaber.


Svar #2
07. marts 2013 af DelFerro (Slettet)

Her i denne video, http://www.youtube.com/watch?v=wpTWiu9AoZo fra 2:50 til 3:05, hvor manden lader δ≤ 1. Jeg forstår ikke hvorfor han har valgt netop denne værdi. Kan du forklare mig det? Jeg har forstået hans fremgangsmåde, hvor han ønsker at "bevise" ud fra denne definition. 

x2 → 4 for x → 2. Hvis 0 < |x - 2| < δ så |x2 - 4| < ε

|x2 - 4| < ε er det samme som ved 3. kvadratsætning, at |x - 2||x + 2| < ε. Men efter det forstår jeg ikke hans forklaring omkring "stipulate δ≤ 1."


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg har ikke mulighed for at se den video lige nu. Men jeg var selv i gang med at vise, at funktionen f(x) = x2 er kontinuert i x0 . Lad os se på

|f(x) - f(x0)| = |x2 - x02| = |x-x0|·|x+x0| .

Hvis |x-x0| < δ , er -δ < x-x0 < δ , og 2x0-δ < x+x0 < 2x0+δ , og derfor er |x+x0| < 2|x0|+δ , så

 |x-x0|·|x+x0| < 2|x0|·δ + δ2 .

Hvis vi ønsker, at |f(x) - f(x0)| skal være mindre end et forelagt ε , kan vi derfor søge at løse uligheden

2|x0|·δ + δ2 < ε

som ulighed i δ . Ligningen 2|x0|·δ + δ2 = ε har rødderne δ = -|x0| ± √(|x0|2+ε) , så hvis vi sørger for, at

0 < δ < -|x0| + √(|x0|2+ε) ,

vil der gælde |f(x) - f(x0)| < ε , for alle x, hvor |x - x0| < δ .

Dermed har vi vist kontinuitet af f(x) = x2 i x0 .


Svar #4
08. marts 2013 af DelFerro (Slettet)

#3

Mange tak for den uddybende forklaring. Ved du forresten om hvornår man bruger Trekants- og Cauchy-Schwarz' uligheden til dette område?


Brugbart svar (2)

Svar #5
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Begge uligheder finder anvendelse ved en vurdering af størrelser opad. Ovenfor benyttede jeg trekantsuligheden.


Skriv et svar til: Epsilon delta

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.