Matematik

Regneregler for differentialkvotienter

07. marts 2013 af zquu (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!
Jeg sidder med en opgave som jeg ikke er helt sikker på om jeg formår at lave rigtigt - opgaven lyder:

Angiv uden brug af cas, g'(4) i hvert af følgende tilfælde

1. g(x)= x- √x +3

Jeg har løst den således:

g(x)= x2 - √x +3
       = 2ax+b - (1/(2√x))
       = 2*1*4+0 - (1/(2√4))
       = 7,75

Er jeg helt hen i hegnet? Jeg er blevet i tvivl fordi der jo ikke som sådan er en differens mellem to funktioner?

Håber at I kan hjælpe - på forhånd tak! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Mellemregningerne er noget underligt hjemmestrik, men du ender med det korrekte resultat.

Man vil skrive

g(x) = x- √x +3 ⇒ g'(x) = 2x - 1/(2√x) ⇒ g'(4) = 2·4 - 1/(2·√4) = 8 - 1/4 = 31/4 = 7,75

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
07. marts 2013 af ChemistryIsKey

     g(x) = x2 - √(x) + 3

Den differentieres

     g'(x) = 2x - 1/(2 · √(x))

x = 4 indsættes nu i den afledte funktion

     g'(4) = 2 · 4 - 1/(2 · √(4)) = 8 - 1/(2 · 2) = 8 - 1/4 = 32 / 4 - 1 / 4 = 31 / 4 = 7.75

Du har regnet helt rigtigt! :)


Svar #3
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

#2
Men bør man ikke skrive 2ax+b med når nu det er et andengradspolynomie? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kender jo koefficienterne i dette 2.-gradspolynomium, som er x2 , så der er da ingen grund til at rode med a, b og c.


Svar #5
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

ak ok så, mange tak for hjælpen! 


Svar #6
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

Kan I hjælpe mig med følgende også?

g(x)  =  - √(x) · [2 · √(x) + 3x · √(x) +1]

Jeg har differentieret den til:

g'(x)  =  - 1/(2√(x)) · [2· 1/(2√(x)) + 3 · 1/(2√(x)) ]

Jeg synes selv det virker meget forkert, hvad siger I?


Brugbart svar (2)

Svar #7
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er ikke korrekt. Hvis du betragter g(x) som et produkt af to funktioner, skal du benytte den korrekte formel for differentiation af et produkt:

(h(x)·k(x))' = h '(x)·k(x) + h(x)·k '(x) .

Men det er simplere at gange kvadratroden ind:

g(x) = -2x - 3x2 - √x

og så differentierer man hvert led for sig.


Svar #8
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

ah, du har selvfølgelig ret! det havde jeg ikke lige tænkt på. 
Mange tak! :-)


Svar #9
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

#7 

Hvordan kommer du frem til g(x)= -2x-3x^2-√x ? 

Jeg ved at du ganger ind, men vil du ikke vise det med flere mellemregninger for jeg kommer frem til noget helt forkert hvis jeg ganger ind


Brugbart svar (2)

Svar #10
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man ganger hvert led inde i parentesen med -√x :

g(x) = -√x · (2√x + 3x√x +1)

        = -2·(√x)·(√x) - 3x·(√x)·(√x) - √x

        = -2x - 3x2 - √x


Svar #11
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

Kan det passe af g'(4) = -27? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det er ikke korrekt regnet ud. Indsæt x = 4 i forskriften for g'(x) .


Svar #13
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

g'(x) = 2 · (-3)x-2- (1/(2√x))

g'(4) = 2 · (-3) ·4 - 2 - (1/(2√4))

g'(4) = -27

Har jeg ikke gjort det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det er differentieret korrekt, men du udregner ikke - (1/(2√4)) korrekt. Det er jo

- (1/(2√4)) = -1/(2·2) = -1/4


Svar #15
07. marts 2013 af zquu (Slettet)

ja, det fandt jeg ud af! Mange tak for al hjælpen :-)


Skriv et svar til: Regneregler for differentialkvotienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.