Matematik

Bevis en påstand

09. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan kan man bevise, at der for ethvert positivt heltal n gælder:

(1/(1*2)) + (1/(2*3)) + (1/(3*4)) +...+ (1/(n(n+1))) = ∑ (1/(i(i+1)) = 1 - (1/(n+1))

- Hvor ∑ er n øverst og i=1 nederst.

Men hvordan kan man gøre det? Er det via en bestemt formel?


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. marts 2013 af peter lind

Du skal bruge en bestemt metode kaldet induktion. Vis at den gælder for n = 1 og at hvis den gælder for n, så gælder den også for n+1


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. marts 2013 af lfdahl (Slettet)

Jfr. #1:

Relationen holder for n=1: 

Antag at relationen holder på trin n

Vis, at så holder den også for trin n+1:

Begynd med den udviddede sum:

 

 

 

 

 


Svar #3
10. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Peter lind - Tak. Jeg fik læst om metoden, så blev det en del lettere at forstå. 

lfdahl - Hvordan kommer du frem til din første sætning i "Begynd med den udviddede sum"? Du plusser n + (n+1)?

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man antager, at p(n) er sand og viser så, at p(n+1) er sand.

Man ser på udtrykkets venstreside for n+1. Det er

1/(1·2) + 1/(2·3) + ... + 1/(n(n+1)) + 1/((n+1)·(n+2))

De første n led er venstresiden i udtrykket for n, og da vi antager at formlen p(n) er sand for n, har vi derfor, at

1/(1·2) + 1/(2·3) + ... + 1/(n(n+1)) + 1/((n+1)·(n+2))

                = 1 - 1/(n+1)    +      1/((n+1)·(n+2))         ( forlæng de to brøker til fælles nævner)

                = 1 + [- (n+2) + 1] / ((n+1)(n+2))

                = 1 + (-(n+1)) / ((n+1)(n+2))

                = 1 - 1/(n+2) = 1 - 1/((n+1)+1)

hvormed vi har vist, at p(n+1) er sand.

                   


Svar #5
11. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Okay, er det så samme metode, man skal bruge for at beregne følgende:

Vis at nn−3 ≥ n! for n = 9, 10, ...

Jeg ved at fakultet n! er:

n! = n * (n-1) * (n-2) * (n-3)...

- Siger man så:

(n+1)n+1-3 ??


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Måske mener du, at man skal vise, at

p(n): nn-3 ≥ n! , for n ≥ 9 ?

Start med at vise p(9), dvs at 96 ≥ 6! . Det er sandt, da 531441 ≥ 362880 .

Antag nu, at p(n) er sandt, og vis så p(n+1). Vi har

(n+1)n+1-3 = (n+1)·(n+1)n-3 > (n+1)·nn-3 > (n+1) · n! = (n+1)!

Dermed er p(n+1) vist.


Svar #7
12. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Hvordan når du frem til:

(n+1)n+1-3 = (n+1)·(n+1)n-3 > (n+1)·nn-3 > (n+1) · n! = (n+1)!  


Brugbart svar (1)

Svar #8
12. marts 2013 af peter lind

første lighedstegn Bruger at an+1 = a*an

første ullighedstegn bruger at n+1 > n

andet ulighedstegn  bruger induktionsforudsætningen

Sidste lighedstegn  Bruger definitionen af n!


Svar #9
12. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Ville sætningen se ud på præcis samme måde, hvis vi nu gjorde det for n = 10.

p(10), dvs at 10^7 = 10! . Det er sandt, da 10000000 = 3628800.

Brugbart svar (1)

Svar #10
12. marts 2013 af peter lind

Du kan godt regne de ud for n=10; men så gælder det kun for n=10

NB!!!!

107≠ 10!  

10000000 ≠ 3628800.


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Induktionen består af to dele. Dels viser man, at p(n) ⇒p(n+1) , altså, at hvis p(n) er sandt, så er p(n+1) sandt. Dels viser, man at p(n) faktisk er sandt for et bestemt n0 . Når p(n) ⇒p(n+1) er vist, har man så af induktionsteoremet, at p(n) er sandt for alle n ≥ n0 .

For udsagnet

p(n): nn-3 ≥ n!

viser man at p(9) er sandt. Man har 88-3 = 85 = 32768 , og 8! = 40320 , så p(8) er falsk. n = 9 er derfor det mindste n, for hvilket p(n) er sandt.


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. marts 2013 af PeterRasmussen94 (Slettet)

Summen er teleskoperende.. Er det ikke nemmere bare at gøre det sådan frem for at trække hele induktionsmaskinen frem? :)

 

idet 1/(k*(k+1)) = 1/k-1/(k+1) fås

 

(1/(1*2)) + (1/(2*3)) + (1/(3*4)) +...+ (1/(n(n+1))) = (1/1-1/2) + (1/2-1/3)) + (1/3-1/4)) +...+ (1/n-1/(n+1))

og da alle led bortset fra 1/1 og 1/(n+1) hver bliver lagt til en gang og trukket fra en gang, så forsvinder de, og resultatet bliver 1-1/(n+1)...


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det er klart en mere direkte måde at vise det på.


Skriv et svar til: Bevis en påstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.