Matematik

Potensfunktioner

10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg ville bare høre om nogen kunne komme op med en forskrift for en potens funktion som kan relateres til den virkelige verden?:)

Forsat god Søndag

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Et eksempel: Udtrykket for faldlængden s som funktion af tiden t i det frie fald i Jordens tyngdefelt uden luftmodstand følger en potensfunktion

s = (1/2)·g·t2


Svar #2
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

Kan du putte nogle tal ind i den :)?

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kan vel selv indsætte g = 9,82m/s2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Et andet eksempel er Keplers 3. lov om relationen mellem omløbstiden T og den halve storakse a i en planets elliptiske bane i omløb om Solen:

T = k·a3/2

Dette er også en potensfunktion.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. marts 2013 af Cherodor (Slettet)

Her er en formelsamling: 

http://uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Folkeskolen/Afsluttende-proever/Om-afsluttende-proever/~/media/UVM/Filer/Udd/Folke/PDF11/111128%20Formelsamling%20matematik%20240210.ashx

Den er rigtig god at have, og du kan skrive egne noter. :-)


Svar #6
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

Hvad står K for? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. marts 2013 af mathon

    en konstant


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. marts 2013 af mathon

 

                                      F = (G•M•m) • r-2         Gravitationsloven

 

                                            q1•q2 
                                      F = ------ • r-2               Coulombs Lov
                                             4πεo      


Svar #9
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

andersen? hvorfor står 9,82m/s2 ? i anden?:)

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #10
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er enheden (per sekund), der er i 2. Jeg angav en typisk værdi for tyngdeaccelerationen

g = 9,82 m/s2

Accelerationen angiver en ændring i hastighed, derfor er enheden (m/s)/s = m/s2 .


Svar #11
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

Tak :) btw s = (1/2)·g·t2 jeg er helt med tusinde tak, men! hvornår kommer 1/2 ind i billedet?

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvad mener du med "hvornår"? Det er formlen for faldlængden, jeg har givet. Den ser sådan ud under de givne forudsætninger.


Svar #13
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

1/2 er ikke b værdien vel? det er bare en del er formlen

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er (1/2)g der svarer til konstanten b i potensfunktionsudtrykket     b · xa .


Svar #15
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

Tak!


Svar #16
10. marts 2013 af lemonkeeper (Slettet)

Men burden den så ikke skære i 1/2 på y-aksen - hvis den var plottet


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Hvem burde skære hvad?

Parabelen s = (1/2)gt2

går gennem punktet (0,0) , og det er det eneste skæringspunkt med akserne.


Skriv et svar til: Potensfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.