Matematik

Hjælp!

20. marts 2013 af christinamathiasen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har brug for hjælp til de opgaver her, er helt lost!

Tabellen viser antallet af registrede tilfælde af influenza H1N1 i USA i 2009.
Antale dage efter 17 maj. 2009:     0   l      8
Antal registrede tilfælde:          4714   l      6552

I begyndelsen af influenzaepidemien kunne udviklingen beskrives ved en model af typen: y= b*a^x

hvor y er antallet registrede tilfælde, og x er antal dage siden 17 maj.

a) Bestem tallene a og b

b) Bestem fordoblingskonstanten.

c) Hvornår ville antallet af registrede influenzatilfælde passere 21000 ifølge modellen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2013 af Stats

1.
a=(x2-x1)√(y2/y1)

Derefter kan du finde b ved

b=y0·a-x0

Hvor P=(y0;x0) altså et punkt

2.
Fordoblingskonstanten kan udregnes som

T2=log(2)/log(a)

3.
f(x)=21000

dvs f(x)=b·ax og indsættelse 21000=b·ax

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #2
20. marts 2013 af christinamathiasen (Slettet)

Kan det passe at A = 1,042012764 & B = 4523,9 ?? :-) ..

 

Det med fordoblingskonstanten kan det passe at det giver 16,8?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2013 af Stats

Det passer... :)

Men din b værdi skal du lige kigge på igen med, den burde gerne blive 4714

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #4
20. marts 2013 af christinamathiasen (Slettet)

har fået det til at passe nu :-) ..

men jeg forstår ikke hvad 16,8 fortæller om udviklingen, hvad betyder det? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2013 af mathon

a)

                                     a = (y2/y1)1/(x2-x1)

                                     a = (6552/4714)1/8 = 1,04201

                                     f(x) = y = 4714 1,04201x

 

b)
                                     X2 = log(2) / log(a) = log(2) / log(1,04201) = ln(2) / ln(1,04201) = 16,,8
 

c)
                                     21000 = 4714 1,04201x

                                     1,04201x = 4,45482

                                      log(1,04201) • x = log(4,45482)

                         x =  log(4,45482) / log(1,04201) =  ln(4,45482) / ln(1,04201)         

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. marts 2013 af Stats

b=y0·a-x0=y0·1/ax0

b=4714·1/1.0420=4714·1/1=4714·1

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. marts 2013 af Stats

T2=16.8, Det fortæller her eksempelvis

f(0)=4714
f(0+T2)=9428
f(0+T2+T2)=18856

Hver gang du går 16.8 hen ad x-aksen, så vil dine y-værdier blive fordoblet

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #8
20. marts 2013 af christinamathiasen (Slettet)

har forstået hvordan man finder a og b :-) ..
 

jeg forstår bare ikke hvad tallet 16,8 fortæller om udviklingen..


Svar #9
20. marts 2013 af christinamathiasen (Slettet)

nårh!
tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. marts 2013 af mathon

 

                          på 17 dage fordobles antallet af registrerede influenzatilfælde


Skriv et svar til: Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.