Fysik

Elektricitet og magnetisme

28. marts 2013 af jax1 - Niveau: A-niveau

HJÆLP HJÆLP HJÆLP

To parrallelle højspændingskabler i en afstand på 2,5 m fra hinanden gennemløbes begge af en jævnstrøm på 1020 A. 

a) hvor stor er den magnetiske fluxtæthed i et punkt, der ligger midt mellem de to ledere, når strømmene har modsatte retninger ?

b) Hvor stor er den kraft, hvormed den ene leder påvirker 1,0 m af den anden ? Hvilken retning har kraften ?

Facit på 

a) 0,326 mT

b) 0,0833N,  Frastødning

 

HVORDAN er fremgangsmåden hvordan løser man den ?? HJÆLP


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2013 af peter lind

a) H = 2*I/(4π*a) hvor a er afstanden fra lederen

b) F = 2*10-7*I1*I2 Strømstyrken i ampere, kraften i Newton


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. marts 2013 af mathon

 

   a)

         B1 = B2 = µo • I / (2π • a) = (1,25664·10-6 T·m/A) • (1020 A) / (2π • (1,25 m)) = 0,0001632 T = 0,1632 mT

         Btotal = 2 • (0,1632 mT) = 0,3264 mT


   b)
       
         Kraften - fra den anden leder -  på den ene leder

         F = = B⊥ • I • L

         Kraften pr m - fra den anden leder -  på den ene leder

         F/L = B⊥ • I  = µo • I / (2π • a) • I = µo • I2 / (2π • a) = (1,25664·10-6 N/A2) • (1020 A)2 / (2π • 2,5 m) =
                                                                                                                                                 0,0832 N/m

 


Svar #3
28. marts 2013 af jax1

Men det giver ikke denne facit fra ovenfor desværre :(


Svar #4
28. marts 2013 af jax1

Mathon du bare sej tusind tak mange mange tak :D og peter lind tak fordi du prøvede med at hjælpe :)


Svar #5
28. marts 2013 af jax1

1,25664·10-6 T·m/A 

hvilken konstant er det, og hvad oplyser den


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. marts 2013 af mathon

 

                   µo = 1,25664·10-6 T·m/A = 1,25664·10-6 N/A2       er vakuumpermeabiliteten


Brugbart svar (2)

Svar #7
28. marts 2013 af peter lind

Det er den magnetiske permeabilitet i vakuum μ0. Der spørges ikke efter den magnetiske feltstyrke som beregnet i #2 men den magnetiske fluxtæthed H


Brugbart svar (2)

Svar #8
28. marts 2013 af mathon

        der spørges netop
 om

        den magnetiske fluxtæthed
                                                                 B = µo
• H             hvor H er den magnetiske feltstyrke
 

            [B] = Wb/m2 = Tesla    

            [H] = A/m


Brugbart svar (2)

Svar #9
28. marts 2013 af hesch (Slettet)

#5:  μ0 er defineret ved:  μ0 = 4*π* 10-7

Beregningen af fluxtætheden, alias den magnetiske induktion B, tager udgangspunkt i Amperes lov:

∫ H•ds = N * I        ( cirkulationsintegralet )    N = antal vindinger = 1, H er den magnetiske feltstyrke.

Vælges en cirkulationsvej omkring lederen i form af en cirkel med radius = 1,25m, findes N*I = H*2πr.

B = μ0 * H

 

 


Svar #10
28. marts 2013 af jax1

DRENGE :D

Kan i hjælpe med den her ? :)

 

Et lederstykke af Cu med længden 10 cm og massen 5 gram gennemløbes af en strøm på 10 A. Der er to frie elektroner pr. atom i lederen, som befinder sig  i et homogent magnetfelt på 0,20 T vinkelret på feltlinjerne.

a) Hvor mange elektroner indeholder lederen pr. længde ?

b) Med hvilken gennemsnitsfart bevæger elektronerne i lederen sig ?

c) Beregn den magnetiske kraft på lederstykket.

Facit på disse 3 spørgsmål er

a) 9,47*10^23 stk

b) 6,59*10^(-5) m/s

c) 0,20N

MEN hvordan kommer man frem til disse resultater ?


Brugbart svar (2)

Svar #11
28. marts 2013 af peter lind

Det har du o fået svar på i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1323361


Brugbart svar (2)

Svar #12
28. marts 2013 af mathon

    

                Hidindtil har din vidende medvirken været minimal.

                Hvilke tanker har du gjort dig?


Svar #13
28. marts 2013 af jax1

jeg har haft svært ved opgaverne og peter lind den metode du gav mig brugte jeg men den gav ikke facit, jeg ved godt i er nogle meget hjælpsomme mennesker tusind tak maton og peter :D


Brugbart svar (2)

Svar #14
28. marts 2013 af peter lind

Så må du angive præcis hvad du har gjort, så vi kan se hvad der er galt. Hvis du gør det, så gør det i den oprindelige tråd om emnet


Skriv et svar til: Elektricitet og magnetisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.