Fysik

Magnetfelter og elektrisk felt

28. marts 2013 af jax1 - Niveau: A-niveau

I et berømt forsøg ioniserer man luften omkring fint forstøvede oliedråber. Når de positive ioner fæstner sig til oliedråberne, bliver disse elektrisk ladede. En oliedråbe med radius 1/1000 mm kan netop holde sig svævende i feltet mellem to metalplader med afstanden 1,0 cm og spændingsforskellen 200 volt. Oliens densitet er 850 kg/m^3.

a) Bestem tyngdekraften på oliedråben.

b) Beregn feltstyrken i pladerummet.

c) Hvor mange elementarladninger er dråben opladet med?

Facit på

a) 3,50 * 10^-4 N

b) 2*10^4 V/m

c) 11 stk

Jeg har lavet a) og b) men kan ikke finde ud af hvad jeg skal gøre ved c)

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2013 af peter lind

a) F = m*g

b) E = V/d

c) m*g = n*e*E


Svar #2
28. marts 2013 af jax1

peter hvis vi indsætter tallene og isolere "n" fås:

 

n=(m*g)/(e*E) ,,,,   hvor,,, m*g = 3,5*10^-4N   og  E= 2*10^4 V/m   og e=1,602*10^-19 C

 

fås n = 1,09226*10^11

men det skal give 11 stk


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Facit i a) er 3,5·10-14 N , dvs. 1010 gange mindre end dit forslag, og så passer svaret i c).


Svar #4
28. marts 2013 af jax1

ja okay på den måde men i c) hvordan fik du formlen til at være m*g=n*e*E ?


Brugbart svar (2)

Svar #5
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den elektriske kraft på 1 elektron i et elektrisk felt med styrken E er qe·E, hvor qe er elementarladningen. Kraften på n elektroner er da n·qe·E , som netop er i balance med tyngdekraften m·g .


Skriv et svar til: Magnetfelter og elektrisk felt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.