Matematik

Andengradsfunktioner

29. marts 2013 af Unknownx (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :) 

Jeg har en opgave om andengradsfunktioner, hvor jeg bliver spurgt om følgende:


Redegør for andengradsfunktionen, idet du bedes komme ind på
- forskrift
- konstanternes betydning
- bestemmelse af toppunkt

Er der nogle, som kan hjælpe med dette?

Vh :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. marts 2013 af Moraxus (Slettet)

ax^2+bx+c

 

a er glad eller sur graf, b er tangentens hældning, c er skæriingen på y aksen

 

T(-b/2a,-d/2a)


Svar #2
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

TUSIND TAK! :) Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtig forstår hvad du mener ved "Bestemmelse af toppunkt", altså jeg forstår det ikke rigtig? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. marts 2013 af mathon

 

          du kender vel udseendet af grafen for et andengradspolynomium kaldet en parabel
          og véd, at den har et toppunkt, som kan beregnes, når man kender andengradspolynomiets
         
                                parametre
                                                           a, b og c


Svar #4
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

Ja, det gør jeg i hvert fald! :)

Så jeg kan vel i princippet bare skrive:

"Toppunktet for for en parabel beregnes på følgende måde: (-b/2a,-d/2a)"

Ville det være ok at skrive? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2013 af PeterValberg

#4 Ja, det skulle være okay.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

Mange tak :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. marts 2013 af mathon

hvis du lige finpudser

                                   Toppunktet for for en parabel beregnes på følgende måde: (-b/(2a),-d/(4a))"


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. marts 2013 af mathon

se


Svar #9
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

pvm, jeg har et spørgsmål mere; 


- Bestemmelse af nulpunkter
- herunder de to undtagelser fra at bruge diskriminantmetoden
- faktorisering/nulreglen ( den metode vi kan anvende, når der ikke optræder en konstant)

Dette forstår jeg heller ikke helt? :)


Svar #10
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

#7 - Yes, havde lige opdaget den :) Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. marts 2013 af PeterValberg

Nulpunkter ("rødder") for en parabel (andengradspolynomium) bestemmes vha
en andengradsligning.

Givet andengradspolynomiet:   y = f(x) = ax2 + bx +c

kan rødderne (x-koordinaterne for grafens skæringspunkter med x-aksen) bestemmes som
løsningerne til andengradsligningen:

ax2 + bx + c = 0

Følgende formel kan anvendes til at løse ligningen:

Om diskriminanten d = b2 - 4ac gælder:

hvis d > 0  er der to rødder
hvis d = 0 er der én rod
hvis d < 0 er der ingen løsning

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. marts 2013 af PeterValberg

FriViden.dk har en række gode videoer omkring andengradspolynomiet [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #13
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

Tusind tak skal du have! :) Men jeg forstår ikke helt, hvad de to undtagelser er for at bruge diskriminantmetode? :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. marts 2013 af mathon

  hvis c = 0

                               ax2 + bx = 0       a≠0

                               a•x • (x + (b/a)) = 0

 

  hvis b = 0   

                               ax2 + c = 0       a≠0       a og c har modsat fortegn hvis der ønskes reelle rødder

                               ax2 = -c

                               a•|x|2 = -c

                               x = ±√(-c/a)   

                              

                              

 

                              

 


Svar #15
29. marts 2013 af Unknownx (Slettet)

Ja okay, det forstår jeg godt :)

Men jeg forstår ikke helt, hvad jeg kan skrive til bestemmelse af nulpunkter? Det ser lidt forvirrende ud :) Men det er nok bare mig, som er virkelig dårlig til matematik :)


Skriv et svar til: Andengradsfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.