Matematik
ubestemte integraler
08. oktober 2005 af
mariaa (Slettet)
skal til at regne følgende to ubestemte integraler:
1. S[1/(3x-5)^7]dx
2. S[sqrt(4-5x)]dx
mit bud:
1. S[1/(3x-5)^7]dx
mellemregning: t=3x-5
dt/dx=3 <=> dt=3x <=> dx=1/3dt
1/3 S (1/t^2)dt=
kan ikke komme videre?
2. S[sqrt(4-5x)]dx
mellemregning: t=4-5x
dt/dx=5 <=> dt=5x <=> dx=1/5dt
1/5 S sqrt(t) dt=
1/5 S t^(1/2) dt=
kan ikke komme videre?
er der nogen der vil hjælpe?
1. S[1/(3x-5)^7]dx
2. S[sqrt(4-5x)]dx
mit bud:
1. S[1/(3x-5)^7]dx
mellemregning: t=3x-5
dt/dx=3 <=> dt=3x <=> dx=1/3dt
1/3 S (1/t^2)dt=
kan ikke komme videre?
2. S[sqrt(4-5x)]dx
mellemregning: t=4-5x
dt/dx=5 <=> dt=5x <=> dx=1/5dt
1/5 S sqrt(t) dt=
1/5 S t^(1/2) dt=
kan ikke komme videre?
er der nogen der vil hjælpe?
Svar #1
08. oktober 2005 af frodo (Slettet)
1) du får vel
1/3 S(1/t^7)dx=
1/3 S(t^(-7))dx
mon ikke du kan få en god ide med denne omskrivning.
2)dt=-5dx
ellers korrekt.
Der burd eringe en klokke ved potensfunktionerne. Ellers må du konsultere din bog en ekstra gang. For de SKAL sidde der.
1/3 S(1/t^7)dx=
1/3 S(t^(-7))dx
mon ikke du kan få en god ide med denne omskrivning.
2)dt=-5dx
ellers korrekt.
Der burd eringe en klokke ved potensfunktionerne. Ellers må du konsultere din bog en ekstra gang. For de SKAL sidde der.
Svar #2
08. oktober 2005 af mariaa (Slettet)
1.
S[1/(3x-5)^7]dx
1/3 S(1/t^7)dx=
1/3 S(t^(-7))dx=
1/3 S[t^(-7+(1/3))]/[-7+(1/3)]dx=
(-1/3)*(1/t)=
(-1/3)*(1/3x-5) eller hvad?
2.
S[sqrt(4-5x)]dx
1/5 S sqrt(t) dt=
1/5 S t^(1/2) dt=
1/5 S [t^(1/2)+1/(1/2)+1]=
1/5* ?? eller hvad? ka ik finde ud af det?
S[1/(3x-5)^7]dx
1/3 S(1/t^7)dx=
1/3 S(t^(-7))dx=
1/3 S[t^(-7+(1/3))]/[-7+(1/3)]dx=
(-1/3)*(1/t)=
(-1/3)*(1/3x-5) eller hvad?
2.
S[sqrt(4-5x)]dx
1/5 S sqrt(t) dt=
1/5 S t^(1/2) dt=
1/5 S [t^(1/2)+1/(1/2)+1]=
1/5* ?? eller hvad? ka ik finde ud af det?
Svar #3
09. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)
#2:
ad 1.
Via substitutionen
t = 3x-5 => dt/dx = 3
haves
S[1/(3x-5)^7]dx =
1/3*S[3/(3x-5)^7]dx =
1/3*S[(1/t^7)*dt/dx]dx =
1/3*S[t^(-7)]dt =
1/3*(-1/6*t^(-6)) + C =
-1/(18*(3x-5)^6) + C
for en arbitrær reel konstant, C. Det andet integral går på lidt samme melodi; dog gælder, at
t = 4-5x => dt/dx = -5
(cf. #1).
Dertil skal det bemærkes, at ved et ubestemt integral,
S[f(x)]dx
forstås per definition en _vilkårlig_ stamfunktion til integranden, f. Det betyder med andre ord, at man ved bestemmelse af ubestemte integraler _skal_ angive den arbitrære integrationskonstant (ovenfor betegnet C).
Det er ved beregning af bestemte integraler, at integrationskonstanten reelt er overflødig.
//Epsilon
ad 1.
Via substitutionen
t = 3x-5 => dt/dx = 3
haves
S[1/(3x-5)^7]dx =
1/3*S[3/(3x-5)^7]dx =
1/3*S[(1/t^7)*dt/dx]dx =
1/3*S[t^(-7)]dt =
1/3*(-1/6*t^(-6)) + C =
-1/(18*(3x-5)^6) + C
for en arbitrær reel konstant, C. Det andet integral går på lidt samme melodi; dog gælder, at
t = 4-5x => dt/dx = -5
(cf. #1).
Dertil skal det bemærkes, at ved et ubestemt integral,
S[f(x)]dx
forstås per definition en _vilkårlig_ stamfunktion til integranden, f. Det betyder med andre ord, at man ved bestemmelse af ubestemte integraler _skal_ angive den arbitrære integrationskonstant (ovenfor betegnet C).
Det er ved beregning af bestemte integraler, at integrationskonstanten reelt er overflødig.
//Epsilon
Skriv et svar til: ubestemte integraler
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
