Matematik

Matricers egenvektorer

07. april 2013 af 09xcc (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Der er givet matricen 

      -2    26    0

A=  6    18    0

       0    0    -7

Hvordan finder man egenvektoren til matricen A for egenværdien -7?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

A x = -7x

Jo, -7 er en egenværdi for A .


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. april 2013 af peter lind

Man skal løse ligningen A*x = -7*x. Ligningen vil have uendelig mange løsning.  I det specielle tilfælde er det nemt at se  (0, 0, 1) er egenvektor. sidste søjle og række er nemlig kun forskellig fra 0 i a33


Svar #3
07. april 2013 af 09xcc (Slettet)

Har matricen ikke tre egenværdier: λ=-7 ∧ λ=-8 ∧ λ=24?
Det er hvad jeg har regnet mig frem til, og hvad matematikprogrammet Maple har fået det til?


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det var min fejl. Jeg har rettet det i #1.


Svar #5
07. april 2013 af 09xcc (Slettet)

Okay, tak - jeg prøver :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. april 2013 af lfdahl (Slettet)

De tre tilhørende egenvektorer (søjlevis for λ = -8, 24 hhv. -7) er:

- 0.9743912  - 0.7071068    0  
  0.2248595  - 0.7071068    0  
           0                 0            1.


Svar #7
08. april 2013 af 09xcc (Slettet)

Jeg har desværre brug for yderligere hjælp :-( 

Jeg har lært følgende metode til at finde egenvektorerne, hørende til matricen A:
 

A - λ*E


Hvor E er enhedsvektoren. Hermed får jeg, for egenværdien -7 matricen:


                  5    26    0
A +7*E =    6    25    0
                  0    0      0

Men herfra kan jeg ikke finde ud af hvad jeg skal gøre? :s


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. april 2013 af peter lind

Du kan se løsningen på #2. Der du skal lægge mærke til her at sidste række og sidste søjle er 0 så du faktisk har 2 ligninger med 2 ubekendte x1 og x2 og en ligning med 1 ubekendt. Determinanten for de 2 første er forskellig fra 0 så eneste mulig løsning er at x1=x2=0. x3 kan være hvadsomhelst så samtlige løsninger kan skrives som (0, 0, t) = t*(0, 0 1)


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Prøv at løse ligningen: A x = -8 x

 Man får: 

-2x1 + 26x2 = -8x1 ⇒ 6x1 = -26x2  ⇒ x1 = -(13/3)x2

6x1 + 18x2 = -8x2  ⇒ 6x1 = -26x2   ⇒ x1= -(13/3)x2

         -7x3 = -8x3 ⇒   x3 = 0 

Lad x2 = 1, så er x1 = -13/3 og x3 = 0

Vektoren: v = t(-13/3, 1, 0) er for alle t ≠ 0 en løsning til egenværdiligningen ovenfor.

Med t = 1 og normaliseringen: v ≡ v/√((-13/3)2 + 12 + 02) fås den normaliserede egenvektor i #6 i første søjle.

         v = (- 0.9743912,  0.2248595, 0)


Skriv et svar til: Matricers egenvektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.