Studievalg og videregående studie

Valg af videregående studie - Oecon, Jur eller Merc fir

11. april 2013 af Peza (Slettet)

Som overskriften siger så omhandler dette topic ovenstående studier på AU.
Jeg står som så mange andre unge, og ikke aner mit levende råd mht. valg af studie, dog er jeg sikker på det skal være i en samfundsfaglig og/eller økonomisk retning, da jeg har en stor interesse for det samfundsfaglige og tildels det økonomiske område. Har taget en HHX-fagpakke, hvor jeg bl.a. havde erhvervsjura, som faktisk var super spændende, hvilket nok også skyldtes den karisma underviseren havde, han var nemlig en ekstern underviser, som selv var advokat, med egen praksis.

Jeg havde egentlig sat næsen op mod mod en trainee plads inden for shipping med en tilhørende HD, det lader dog ikke at blive tilfældet i år, derfor må man jo gå andre veje. Grunden til jeg fandt/finder shipping interessant er fordi det er en international branche, hvor man arbejder med handel. Jeg anså også HD'en og evt. en MBA senere som en stort plus, da man kunne få en fod indenfor arbejdsmarkedet samtidig med at man ville få et stærkt teoretisk fundament, man kunne bruge i sin dagligdag på jobbet.

Udfra mine interesser/kriterier har jeg fundet følgende udd. som jeg synes kunne være interessante:

- Cand.jur
- Cand.oecon
- BSc in Business Administration and International Management, også evt. bygge en cand.merc fir på.

Jeg har været en tur forbi studievalg østjylland samt studievejlederne på de tre uddannelser, og har jeg snakket med studerende på nogle af studierne, derudover har jeg surfet nettet tyndt for info, men jeg er på ingen måde kommet nærmere en beslutning

Som jeg ser de tre studier har de allesammen fordele og ulemper.

Cand.jur:

Pros: god solid udd., mulighed for at arbejde men mange forskelligeartede opgaver.
Derudover har jeg i forbindelse med en masse assessments i forbindelse med min trainee søgning, blevet testet på kryds og på tværs af div. HR-tests, og her ligger jeg i toppen når vi taler verbal ræsonnement, dvs. jeg har let ved at sætte mig ind i kompliceret læseligt stof og lign, derfor vil jura ligge lidt til højrebenet, når vi tager mine kompetencer og interesse for jura og samfundet i betragtning.

Cons: i og med man udelukkende bliver undervist i den danske lovgivning, så bliver man mere eller mindre bundet til DK. Derudover hører jeg at jura generelt er et af de meget store studier, derfor er der rift om de gode stillinger. Men behovet for jurister vil blive stort fremadrettet i henhold til hvad djøf skriver.

Cand.oecon

Pros: godt analytisk brand ude i erhvervslivet. Lav arbejdsløshed blandt økonomer. Blander det økonomiske med det samfundsfaglige. Gode muligheder i forhold til at komme til at arbejde udenlands.

Cons: bange for man bliver uddannet til at være 'lommeregner'. For teoretisk/metode orienteret og derved mangler kommerciel forståelse, når det kommer til virkeligheden - der er langt fra teori til praksis. Meget matematisk tung udd, da man har mange redskabsfag.

BSc in Business Administration and International Management ----> cand.merc fir

Pros: undervisning udelukkende på engelsk, ½ af de studerende er udenlandske, ergo man lærer at begå sig i et multikulturelt miljø, som vil være et plus såfremt man skal arbejde i en international virksomhed. Derudover lærer man at begå sig på business engelsk, som ligger meget langt fra alm. skole-engelsk. Omkring 200 optagne studerende på denne linje, som kun er en brøkdel sammenlignet med de alm. HA-linjer.
Derudover mulighed for at bygge en cand.merc indenfor finansiering på, som efter hvad jeg kan læse også har et godt ry? Og som umiddelbart ville kunne konkurrere med oecon'en på visse stillinger indenfor finansverdenen.
Derudover ser jeg denne uddannelse som mere pragmatisk, man tager udgangspunkt i virksomheden for at kunne skabe værdi for denne, og derved får man en stor kommerciel forståelse.

Cons: der bliver uddannet mange merc'er kontra oeconer, derfor vil det være svære at finde job efterfølgende.
Derudover ville jeg også være bange for at uddannelsen vil tabe konkurrencen mod oecon'erne fordi de har et højere teoretisk niveau, derved vil en af uddannelsens styrker og være dens svaghed - for meget praksis og for lidt metode, de samme gælder for oecon'en, bare omvendt.

 

Som i kan læse er jeg i syv sind mht. valg af videregående studie, derfor vil jeg gerne høre jeres tanker om ovenstående uddannelser, med udgangspunk i de tanker jeg har gjort mig. Nyt input er under alle omstændigheder velkommen! Det kunne især være interessant at høre fra studerende på de forskellige linjer, og høre jeres tanker om valg af studie dengang i skulle vælge.

På forhånd tak.

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. april 2013 af PrincessConsuelaBananahammock (Slettet)

Først og fremmest vil jeg rose dig til skyerne for at være så grundig og ræssonerende i din research! Det er simpelthen for sjældent, at man ser det i dag - dejligt at se, at der faktisk er nogle der tager deres studievalg alvorligt!

Dernæst vil jeg give en kommentar videre med på vejen i forhold til ihvertfald Oecon. Min kæreste er netop gået i gang med at skrive sit speciale på Cand. Oecon, og da vi har boet sammen i noget tid er jeg også blevet sat en smule ind i, hvordan Oecon-studiet fungerer (på trods af, at jeg selv læser noget andet). Som du selv siger, så er det MEGET teoretisk - rigtig meget endda. I løbet af de fem år tror jeg ikke min kæreste er stødt på andet end teori, og mange eksamener handler også om at gennemgå teori. Praksisdelen skal således findes andre steder. Her er mulighederne meget varierede alt efter hvor man vælger at læse. Af hvad jeg har hørt, så skulle det være klart lettest at få et studiejob som oecon i København (som det sikkert er med mange andre studiejobs), hvorimod det for eksempel kan være utroligt svært i Aarhus.

Mht. Bsc'en, så tror jeg ikke du skal være "bekymret" for at oeconerne overtager deres jobs - der er trods alt stadig en grund til, at uddannelsen eksisterer - de kan noget andet, og vil derfor højest sandsynligt give andre jobs og muligheder. Men det, du siger med det internationale miljø, det skal du ikke være bange for at du går glip af, ved at læse for eksempel oecon - de har ekstremt mange udvekslingsstuderende hele tiden, og derfor rig mulighed for kulturmøder.

Som jeg ser det, så er der temmelig stor forskel på de forskellige studier du overvejer (så forskellige som økonomisk/juridsiske studier nu kan være). Og jeg tror simpelthen bare, du må bruge noget tid på at overveje, hvad der interesserer dig mest - ganske enkelt. Jeg ser det for eksempel også helt klart som en ulempe for jura, at det er et meget statsbundet studie, hvorfor jeg også selv valgte det fra (men selvfølgelig også af andre grunde). 

Hvis du vil gå efter det teoretisk "sværeste" studie, så er det oecon'en du skal gå efter. Det betyder også, at mange af de opgavetyper du vil kunne blive stillet overfor, vil være de der kræver teoretisk indsigt til at foretage analyser osv, hvorimod Bsc'en giver lidt mere "frie tøjler" i forhold til, hvad et fremtidigt job vil være. Og jura er nu engang jura - dansk og EU-lovgivning i det danske samfund. Og det med at læse svære tekster - det gælder også Oecon-studiet - det er bare på en anden måde. Men det er tungt, meget tungt!

Men hvis jeg var dig ville jeg prøve at tænke på, hvad mit drømmejob indebar - det gjorde jeg selv - og så har jeg formet mit studie efter det. Selvom du vælger det ene studie frem for det andet skal du huske, at der på de fleste studier er valgfag, hvor det er muligt at vælge fag fra andre faggrene - eksempelvis kan man godt have erhvervsret på oecon-uddannelsen, og man kan nok også have nogle lidt tungere fag (teoretisk set) på BSc'en. Jeg læser selv international virksomhedskommunikation i spansk og kommunikation, men har i dette semester et fag om spansk markedsføringslovgivning.

Jeg håber, det kan bruges bare en lille smule.

Ihvertfald tusind gange held og lykke!! :)


Svar #2
11. april 2013 af Peza (Slettet)

Først og fremmest tak for dit hurtige svar, og ikke mindst din ros.

Jeg har på ingen måde travlt med at vælge mit fremtidige studie, har trods alt til 5. juli kl. 12.00.
Dog vil jeg gerne være i god tid, og overveje mit valg nøje - ville være træt af at starte på et forkert studie, og skulle skifte studie.

Nu er jeg klar over du ikke læser pågældende, men ved du noget mere vedr. en cand.merc. indenfor finansiering?
Hvad jeg hører, så er denne cand den hårdste blandt de mange forskellige blandt merc'erne.
Hvordan er denne profil sammenlignet med en oecon? Går udfra de kandidere til nogle af de samme jobs indenfor finansverden?

Angående BSc'en i Business Administration and International Management, så synes jeg at denne uddannelse viser fremtidige arbejdsgivere at man vægter et internationalt miljø højt, og man kan begå sig i denne, og ikke er bange for at indgå i disse sammenhænge - ret mig hvis jeg tager fejl? For det 'nemme' ville jo være at tage en HA på dansk.

Synes det er utrolig svært at vælge noget, som kommer til at bestemme ens fremtid mere eller mindre, det er i min verden et stort valg.

Spørgmålet ligger i hvor meget man skal tage hensyn til interesse vs. evner?
Er det mest hensigtsmæssigt at udvikle ens talenter, og blive den bedste indenfor ens felt, eller er det bedre at vælge udelukkende efter interesse uden at skæve til ens evner/kompetencer, og derved blive middelmåddig indenfor ens felt, fordi ens evner begrænser en, da man overhovedet ikke har taget hensyn til dem?

Hvad er jeres syn på dette?

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Om oecon

Oecon er en svær og teoretisk uddannelse uden tvivl. Men der er en lettere skræmt opfattelse af oecon uddannelsen generelt, og mange ophøjer den tilnærmelsesvist til at være "ren" matematik, hvor man udelukkende laver beviser og udledninger - det er altså IKKE tilfældet.

Man anvender matematisk og statistisk teori til at løse og analysere sine probelmstillinger. Men det er redskaber teorien gennemgås/anvendes for at kunne vælge et hensigtsmæssigt analyseværktøj til at løse sine problemstillinger!

Et fag som økonometri har en direkte praktisk orientering (medmindre man vælger teoretisk øknonometri som primært er Phd niveau). Men for at kunne udføre det praktiske er man nød til at have kendskab til teorien, fordi ellers ender du ud i at lave modeller som ikke holder!

Derudover kan det siges at oecon uddannelsen på kandidaten primært er valgfag, hvilket betyder at du kan vælge sammensætningen 100% - du kan f.eks. læse en kandidat i HRM, eller organisation, hvis du ønsker dette! Du kan også vælge "driftsøkonomi" hvor du tager finansierings og eller regnskabsfag. Du har såldes muligheden for vælge en "blød" kandidat.

Bachelordelen er relativt låst og der er få valgfag, men på kandidaten kan du vælge det hårde fra.

Oecon giver brede ansættelses muligheder og afhænger i sidste ende af dine evner, og din specialisering. Hvis du drømmer om at arbejde med national økonomi, eller at være makro analytikker i en bank, så er oecon vejen frem.

BSc. international management

Over 5/6 af uddannelsen er samme indhold som en HA og derfor vil du blive sidestillet med "alm." HA studerende, når du søger job.  Du vil næppe have nogen nævneværdig fordel.

Derudover kan man ikke sige det vil være lettere at tage en alm. HA  da fagene som udgangspunkt har samme læringsmål, i de fleste tilfælde skal du også regne med HA vil anvende præcist samme bøger på international management. Forskellen er blot at forlæseren på BSc. International Management vil undervise på engelsk - det er med 90% sandsynlighed en dansk forlæser alligevel, så hvis du ikke fatter det kan du spørge på dansk.

Dine argumenter om "internationalt miljø" og "international orientering" er lidt hip som hap:

1) Du studerer stadig i Danmark, og kan derfor (formentligt vil) ende ud i primært at være omgivet af danske studerende

2) Generelt holder "udenlandske studerende sig til andre udlændige" - på mit studie er der klare grupperinger.

3) Universiteterne uden for København har relativt svært ved at tiltrække udenlandske studerende, til hele uddannelser - de fleste er derfor svenske, norske, og øst europæere. - Det er ikke noget specielt "eksotisk miljø".

Hvis du vil signalere at du ikke er bange for kulturelle udfordringer og virkelig kan begå dig i et internationalt miljø så skal du vælge at tage på udveksling 1-2 semestre, eller tage en HEL uddannelse i udlandet. - Så længe du stadig er i Danmark er det et "svagt" signal, fordi du er hjemme i "annedammen".

Derudover er langt de fleste overbygninger (kandidaten) på både oecon og merc undervist på engelsk, så fordelen udlignes lidt, til den tid, - samt i øvrigt er der vist langt flere udenlandkse studerende på overbygningen end på bacheloren. 

Jeg tvivler jeg på at du får nogen "konkurrencemæssig fordel" af at vælge at læse på engelsk frem for en almindelig HA. - Dertil er det generelle engelsk niveau simpelthen for højt, og virksomhederne ville nok sætte større pris på et tredje sprog, end engelsk.

Jeg ville vælge BSc. International management, hvis du synes den anerledes toning (læs: de 2-3 fag som er specifikke for uddannelsen), end en almindelig HA tiltaler dig. Dine internationale argumenter - not so much.

Cand.merc.FIR?

Du skriver cand.merc.FIR, - men i teksten neden uden skriver du bare "cand.merc. - finansiering".

Mener du cand.merc i finansiering og regnskab, eller mener du en cand.merc i finansiering.

Der er 7-8 finansieringslinjer for cand.merc i Danmark og der er forskel på "hårdheden", toningen osv.

Men generelt, hvis du vil noget virkelig kvantitativt finansiering så skal du have en oecon, eller endnubedre scient.oecon.

Hvis du vil noget blødere finansiering såsom analyse, eller corporate finance, så kan både cand.merc, cand.oecon, og scient.oecon bruges.

 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Mht. interesser vs. evner så bør det være en kombination, efter min vurdering.

Det nytter ikke noget, at læse matematik, hvis du ikke forstår hvorfor 2+2 er 4. Samtidigt med nytter det heller ikke at du er et geni til matematik, hivs du synes det er det kedeligeste i verden.

 

 


Svar #5
12. april 2013 af Peza (Slettet)

Endnu engang tak for jeres respons, den er påskønnet.
Angående cand. merc'en, så taler jeg om den der hedder 'finance', for ved der er en merc der også hedder 'finance and international business', og efter hvad jeg har hørt så skulle den rene 'finance', hvis man kan sige det således, den hårdste det af merc linjerne. Da den er mere matematisk, ala. oecon'en. Hvor mange af de andre merc linjer har mere fokus på mere bløde fag.

Kan godt være det er mig der har misforstået, men det er endnu engang sådan jeg har forstået det.

Mht. matematikken, så lhar jeg det ganske fint med matematik, dog vil jeg ikke have matematik bare for matematikkens skyld, der skal være noget at hænge teorien op på, jeg skal kunne se hvad jeg skal bruge div. matematiske formler osv. til i virkelighedens verden, ellers mister jeg drønhurtigt interessen.
 

Må man spørge hvad du selv læser?

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. april 2013 af Hebi

Jeg må ligesom de andre rose dig for din indsigt i dine muligheder, og den research du har lagt i at finde ud af disse ting på egen hånd. Det er forfriskende at se en der stiller den her slags spørgsmål, frem for spørgsmål ala: ''Hvad er adgangskravene'', som kræver en hurtig søgning på google for at finde.

Alle 3 uddannelser er gode solide uddannelser, med gode karriere- og indtjeningsmuligheder. jeg læser selv jura og kan måske supplere lidt til, hvad de andre har sagt hvad angår økonomi-uddannelserne.

Jura er som du selv fremfører som udgangspunkt nationalt betinget. Dette er dog kun sandt for hvad angår de første 2 år af uddannelsen (jeg læser på KU). 3. 4. og 5. år giver rige muligheder for at vælge valgfag af international karakter, hvis det er det man vil. I mange af disse fag, foregår undervisningen b.la. på engelsk. Du kan præge din profil og b.la. komme til at arbejde indenfor EU, med menneskerettigheder, eller på ambassader m.v.

Du har ret i, at de mest ''attaktive jobs'' herbiandt advokatfuldmægtig-stillingerne er få taget i betragtning af hvor mange jurister der uddannes hvert år. Jura er et meget karakterbaseret studium, og arbejdsgiverne ligger i høj grad vægt på dine karakterer. Med det sagt ligges der selfølgelig også vægt på andet end karakterer, men karakterer fylder mere på jura, end de gør på de fleste andre studier.

Hvad angår dit valg af uddannelse, er det en meget svær beslutning, det er det for alle. Hvis du er samme type som mig (hvilket du lader til at være), så er valget ikke så nemt som bare at sige: ''Jeg brænder for det her''. Stil dig selv følgende spørgsmål, og gennemgå dem så systematik:

1. Spørg dig selv først: ''Hvad brænder jeg for?''. Kan du ikke som mig svare på det enten fordi du ikke ved det, eller bare ikke brænder for noget som sådan, så gå videre.

2. ''Hvad er jeg særlig god til?'' Har du et særligt talent for noget? Er der et eller flere fag, som du i særdeles er RIGTIG god til? Er der nogle evner du i høj grad besidder, som vil kvalficere dig bedre til et studium frem for et andet?

3. Såfremt du ikke kan svare på ovenstående er der kun tilbage at spørge dig selv: ''Hvilket job kan bedst give mig det liv jeg ønsker at have?''. Hvis du ønsker penge, så er det selfølgelig en væsentlig faktor i uddannelsesvalget, ligesom ønsket om prestige eller lignende kan have betydning for det valg.


Skriv et svar til: Valg af videregående studie - Oecon, Jur eller Merc fir

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.