Matematik

Mat. fremlæggelse

17. april 2013 af Jupit (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Imorgen skal jeg fremlægge en opgave i matematiktimen, men jeg forstår slet ikke hvordan jeg skal gøre. Er der nogen derude som kunne tænke sig at hjælpe med en god pædagogisk gennemgang ville jeg blive rigtig glad. Jeg er nemlig ikke særlig dygtig til matematik, men vil gerne prøve at gøre det godt alligevel :-) 

Opgaven lyder:

Bevis ved brug af 3-trinsreglen differentialkvotienten af f(x)=ax+b

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du skal benytte tretrinsreglen til at bestemme differentialkvotienten for funktionen f(x) = ax + b.

Opstil differenskvotienten for funktionen ud fra x0 med tilvækst h, og vis, at differenskvotienten har en grænseværdi for h gående mod 0. Grænseværdien kaldes så differentialkvotienten for f(x) i x0 .


Svar #2
17. april 2013 af Jupit (Slettet)

Jeg har prøvet at læse noget om det i min bog matematik A2, men jeg forstår ikke det med tretrinsreglen? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. april 2013 af ChemistryIsKey

Du har din funktion som du skal differentiere

     f(x) = ax + b

1. trin: Du opskriver nu funktionstilvæksten (forskellen i de to funktionsværdier f(x0) og f(x0 + h)). Den er givet ved

     Δy = f(x0 + h) - f(x0) = a · (x0 + h) + b - (ax0 + b) = ax0 + ah + b - ax0 - b = ah

2. trin: Du opskriver nu differenskvotienten, som er funktionstilvæksten fra 1. trin divideret med den afstand (h), der er mellem de to vilkårlige punkter du har valgt - altså x0 og x0 + h. Herved finder du sekanthældningen mellem disse punkter (den rette linje, der går gennem begge punkter). Den er altså givet ved

     Δy / h = ah / h = a

3. trin: Du skal nu lade h gå mod 0. Når du gør dette vil de to punkter komme tættere og tættere på hinanden og til sidst falde sammen. Derved bliver sekanthældningen (stregen gennem to punkter) til tangenthældningen (stregen gennem ét punkt - altså x0). Man skriver også 

     as  → at  for  h → 0

Du lader altså h gå mod 0.

     a → a  for  h → 0

Der ændres altså ikke ved noget fra 2. trin, idet der ikke indgår nogen h'er. Derved har vha. tretrinsreglen vist, at hvis

     f(x) = ax + b

så er

     f'(x) = a

:)


Svar #4
17. april 2013 af Jupit (Slettet)

Tusind tak! :-) Det var et rigtig godt og forståeligt svar! 


Svar #5
17. april 2013 af Jupit (Slettet)

Tilsidst når h går mod 0, hvad menes der så med at a går mod a for h går mod 0. hvodan beregner man at h går mod 0? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Differenskvotienten indholder slet ikke h i udtrykket. Der er derfor ingen problemer med at lade h gå mod 0, da a forbliver lig med a, uanset hvad h er.


Svar #7
17. april 2013 af Jupit (Slettet)

Ok, tak :-)


Skriv et svar til: Mat. fremlæggelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.