Matematik

Vektorer i rummet

20. april 2013 af JanieJones (Slettet) - Niveau: A-niveau
I rummet er givet punkterne A(1, 0, 4), B(2, 1, 3), C(-3, 4, 1) og D(1, 4, 5) samt
vektoren v = (-3, 1, -2) og planen ß : -2x + 3y + z = 1

a) Bestem en ligning for planen a , som indeholder punkterne A, B og C.

b) Beregn arealet af trekanten udspændt af punkterne A, B og C.

c) Bestem en parameterfremstilling for linjen l, som indeholder punktet D og
har vektor v som retningsvektor.

d) Bestem koordinaterne til skæringspunktet mellem linjen l og planen ß.

e) Bestem afstanden fra planen ß til punktet D.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2013 af peter lind

a)  Brug at AB×AC er normalvektor for planen

b)  ½|AB×AC|

c) Slå op i din bog hvad en parameterfremstilling er for noget

d) Indsæt linjens parameterfremstilling i planens ligning og løs den derved fremkomne ligning

e) Brug formlen for afstanden fra et punkt til en plan

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. april 2013 af lfdahl (Slettet)

(a). Planen a´s normalvektor bestemmer du ved krydsproduktet: n = AB x AC

a´s ligning (a indeholder f.eks. punktet A):• (x-1,y,z-4) = 0

(b). Beregn n´s længde og del med 2:  |n|/2

(c). l: t*v + OD d.v.s. l har formen:   t*(-3,1,-2) + (1,4,5), t ∈ R

(d). Bestem parameteren t ud fra kravet: x = 1 - 3t, y = t + 4 og z = 5 - 2t. Indsæt dette i planen β´s ligning og isoler t.

(e). β har normalvektoren: nβ = (-2,3,1). Afstanden fra D til β: dist(D,β) = | -2 (1) + 3 (4) + 1 (5) - 1|/ |nβ| ... hvor du benytter planens ligning: β: -2 x + 3 y + z - 1 = 0


Svar #3
21. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Ok så jeg har krydset ABxAC og får n=[1,7,8] men hvordan sætter jeg punkterne ind i ligningen når der er 3 punkter? Jeg kan godt med 1 punkt??

Svar #4
21. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Forstår heller ik helt hvordan arealet i b kan være det halve af den ene sides længde? Jeg har fundet et sted hvor der står det regnes som: |axb| ka man oz regne det sådan?

Brugbart svar (1)

Svar #5
21. april 2013 af peter lind

#3 Du kan selv vælge hvilken af de 3 punkter du vil bruge. Du skal altså ikke bruge dem alle 3. Det vil give samme resultat hvilket punkt du end vælger.

#4 Der er ikke tale om en sidelængde i trekanten men om det halve af længden af en vektor. Det er reglen om |a×b| der rent faktisk bruges. Den gælder for et parallelogram udspændt af de 2 vektorer. Her er det blot ikke et parallogram men en trekant, hvorfor der skal deles med 2.


Svar #6
21. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Nåå ok selvfølgelig ;) og Skal jeg så lave punkterne om til vektorer? Altså a=AB og b=BC? Eller?

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2013 af peter lind

Hvis du mener i planens ligning så nej. I #2 er punktet A indsat


Svar #8
21. april 2013 af JanieJones (Slettet)

Nej jeg mente i opg b |axb|

Brugbart svar (1)

Svar #9
21. april 2013 af peter lind

Der har du jo fundet krydspoduktet i #3 men ellers ja du skal finde for eks. vektorern AB og BC


Skriv et svar til: Vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.