Kemi

HASTER!! - Blandede kemiopgaver

05. maj 2013 af sofiej92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!
Jeg er gået i stå med nogle opgaver fra et eksamenssæt fra december 2012.

Her er linket til opgavesættet: http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130107%20opgavesaet%20stx%20kemi%20A%20december.ashx 

Det drejer sig om:

Opgave 2c, hvor jeg skal bestemme aktiveringsenergien.

Opgave 4a

Opgave 4c (Her har jeg dog selv fundet enthalpitilvæksten og entropitilvæksten, som jeg har fået til ΔH?=-25461,01 J/mol og ΔS?=-83,931 J/(mol*K) Kan bare ikke lige se, hvordan jeg har kan afgøre om den bliver mere eller mindre rød.

Opgave 4d

Opgave 5d.

Jeg håber virkelig der er nogen, som gider hjælpe mig med nogen af disse opgaver, da jeg slet ikke selv kan få taget hul på dem.

 

Mange tak for forhånd! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2013 af annadjensen (Slettet)

2c

I et regneprogram (f.eks. n-spire eller maple) indtastes tabelværdier, hvor temperaturen omregnes til den absolutte temperatur. Arrheniusplottet ønskes at laves, så derfor skal ln(K) og 1/T findes. Hastighedskonstanten findes vha. af følgende omskrivning af reaktionshastighedsudtrykket for en førsteordensfunktion:
v0=k×[A]0  ↔k=v0/[A_0
Hvor [A]0 er begyndelseskoncentrationen der er givet til 5,6*10-4 M. Da vi nu både har hastighedskonstanten og temperaturen, kan vi opskrive ln(k) og 1/T, der udgør hhv. y- og x-aksen i et Arrheniusplot.

Aktiveringsenergien Ea kan bestemmes ud fra linjens hældningskoefficient a, som er lig med a=-E_a/R, hvor R er gaskonstanten

 

4a

Skal du bare forklare hvordan man fortynder. Du kan evt. vise hvordan man udregner hvor meget der skal fortyndes for at få den rigtige stofmængde

 

4c

Dine enthalpi og entropi værdier er rigtige, så det har du udregnet rigtigt.

Ligevægtskonstanten bliver mere rød, når koncentrationen af Y stiger. Da det kan ses ud fra grafen at ln(K) er stigende, er det ens betydende med at ligevægstkonstanten bliver større når temperaturen stiger. Dermed er ligevægten forskudt mod produktsiden, altså Y, og opløsningen vil fremstå mere rød.

 

4d

Ud fra Vant's Hoff ligning kan den nye hastighedskonstant udregnes, da du både kender entropien, enthalpien og temperaturen. Stofmængdekoncentrationerne kan findes på flere forskellige måder, men jeg har fundet den på den her måde:

K=([Y])/([X])=(1-x_s)/x_s   ?0,69=(1-x_s)/x_s   ?x_s=0.59

Altså at stofferne har en fordeling på x=59 % og y=100-59=41 %

 

5d

Ud fra pufferligningen kan fordelingen procentdelen af barbitursyre findes. pH=pks+log((1-x_s)/x_s ) hvor xs isoleres.

Ud fra absorptionsspektret aflæses absorbansen, og vi bliver nødt til at antage at den molare absorptionskoefficient for barbiturat ikke ændrer sig når pH ændre sig, og vi kan dermed bruge den samme ε.

Ud fra dette kan vi bruge Lambert Beers lov, hvor vi får en ligning med 1 ubekendt, da vi kender koncentrationsfordelingen af både barbitursyre og barbiturat samt barbiturats molare absorptionskoefficient.

 

Håber det var god nok hjælp :)


Svar #2
05. maj 2013 af sofiej92 (Slettet)

Du er bare skøn!
Tusind tak for din hjælp! Er jeg virkelig taknemmelig for!!! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2013 af Scottcph (Slettet)

Der er fejl i din fortolkning af 4c.

Da x-aksen er 1/T skal en stigning i temperaturen læses fra højre mod venstre. 

Ln(K) er faldende når temperaturen stiger, hvilket svarer til at reaktanten X i brøken øges og derved bliver den mindre rød.


Skriv et svar til: HASTER!! - Blandede kemiopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.