Kemi

kemi - hjælp

06. maj 2013 af Fiiiin (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med en kemi opgave hvor jeg skal besvare nogle forskellige spørgsmål: 

 

Oxygen: 

1. Hvor mange bindinger vil oxygen typisk lave?

2. Hvor mange lone pairs vil oxygen typisk have?

3. Hvilket oxidationstrin har oxygen typisk i forbindelse med andre grundstoffer?

4. Hvilket oxidationstrin har oxygen i et peroxid?

 

Alkan: 

1. Hvilken endelse får en alkan med en trippelbinding?

2. Hvilken endelse får en alkan med en OH-gruppe?

3. Hvilken endelse får en alkan med en COOH-gruppe?

4 Hvor mange H-atomer har en cyklisk trialken med 10 C-atomer?


Syre/Base:
 

1. Hvordan defineres en Brøndsted syre?

2. Hvordan finder man pH af en stærk syre med en kendt koncentration?

3. Hvordan vil en titrerkurve se ud for en svag syre, som tilføres en stærk base?

4. Hvordan vil en titrerkurve se ud for en diprot syre?

 

Salte:
 

1. Hvad består et salt typisk af?

2. Hvilken farve har Cu2+-ioner?

3. Hvad sker der når man blander AgNO3 med NaCl?

4. Hvad er formelenheden for saltet Kobberfosfat?


Tusinde tak på forhånd! :-) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

.. har du selv prøvet? Hvad er du kommet frem til?


Brugbart svar (2)

Svar #2
06. maj 2013 af 123434 (Slettet)

Hvad består et salt typisk af?

metal + syrerest

f.eks. Na+ cl-

Kobbersulfat CuSo4

 


Svar #3
06. maj 2013 af Fiiiin (Slettet)

#2 : super tak! :) 

#1 : ja har selv prøvet og kan ikk finde ud af de fleste af dem, derfor oprettede jeg dette indlæg :-) 


Brugbart svar (4)

Svar #4
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

Oxygen:

1. Hvor mange bindinger vil oxygen typisk lave?
    To enkeltbindinger (ex R-O-H)
    Én dobbeltbinding (ex R-C(=O)H)

2. Hvor mange lone pairs vil oxygen typisk have?
    Oxygen har 6 valenselektroner, fratrukket de to elektroner, som den enten bruger på de to enkeltbindinger eller
    den ene dobbeltbinding, giver det 4 elektroner i rest; disse organiserer sig i to lonepairs

 

 

3. Hvilket oxidationstrin har oxygen typisk i forbindelse med andre grundstoffer?
   
Oxidationstrinnet angiver grundstoffets ladning, hvis det ikke var bundet til nogle andre grundstoffer, men bruges
    til at holde styr på elektronflytningen i forbindelser. Oxygen har som nævnt 6 valenselektroner og mangler
    dermed 2 elektroner for at kunne opfylde Oktetreglen og dermed opnå stabilitet. Derfor har oxygen meget ofte
    oxidationstrinnet
    O.T. = -2

4. Hvilket oxidationstrin har oxygen i et peroxid?
   
I et peroxid - som fx hydrogenperoxid (H-O-O-H) - er to oxygenatomer direkte bundet til hinanden. Hydrogen har
    oxidationstrinnet +1, da det kan afgive én elektron. For at det samlede molekyle skal blive neutralt ladet (hvilket
    det netop er), må oxidationstrinnet for oxygen være -1. Det er et specialtilfælde, hvor oxygen ikke modtager 2
    elektroner.


Syre/Base:

1. Hvordan defineres en Brøndsted syre?
    
En syre er ifølge Brønsteds definition et molekyle (eller en ion), der kan afgive en proton/hydron (H+).

2. Hvordan finder man pH af en stærk syre med en kendt koncentration?
    For en stærk syre må det gælde, at dissocieringsgraden approksimativt er lig med 100 %; dvs. en fuldstændig
    reaktion, hvor al syren omdannes til oxoniumioner (H3O+). Da pH er defineret ved
         pH = -log[H3O+]
    må det for en stærk syre gælde at
         pH = -log(cs)
    hvor cs er syrens startkoncentration (formelle koncentration) i opløsningen.

3. Hvordan vil en titrerkurve se ud for en svag syre, som tilføres en stærk base?
   
 http://bouman.chem.georgetown.edu/S02/lect19/lect19.htm

4. Hvordan vil en titrerkurve se ud for en diprot syre?
    
http://www.chem.umass.edu/genchem/chem112/112_Experiment_5.htm
 

Salte:

1. Hvad består et salt typisk af?
    Metalion + syrerest. Ex
    Zn (s) + 2 HCl (aq) → ZnCl2 (aq) + H2 (g)
    ZnCl2 = Zn2+ (metalion) + 2 Cl(syrerestion)

2. Hvilken farve har Cu2+-ioner?
    Cu2+ reflekterer lys med en bølgelængde på omkring 450-500 nm, og er derfor blå

3. Hvad sker der når man blander AgNO3 med NaCl?
    Det tungtopløselige salt AgCl fælder ud:
    AgNO3 (aq) + NaCl (aq) → AgCl (s) + NaNO3 (aq) 

4. Hvad er formelenheden for saltet Kobberfosfat?
   
Det antages at der er tale om kobber(II)fosfat:
    Kobberion = Cu2+
    Fosfation = PO43-
    For at den samlede ladning for saltet skal blive neutralt, skal vi derfor have 3 kobberioner (6+) og 2
    fosfationer (6-): 
    Cu3(PO4)2
 

 

 

 


Skriv et svar til: kemi - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.