Matematik

differentialligninger

12. maj 2013 af UK343 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har to opgaver indenfor differentialligninger, som jeg er usikker/ikke kan finde ud af.

Opgave 1

y´=6*x^2

Kan det passe af dens fuldstændige løsning er:

y = c*e^6*x^2

Derefter skal jeg bestemme ligningerne for de integralkurver, som har linjen med ligningen y = 24x+ 10. Dette har jeg ingen idé om hvordan jeg skal løse.

Opgave 2

y´´= x^2

Hvilken formel skal jeg bruge for at løse differentialligningens fuldstændige løsning?

Derefter skal jeg bestemme ligningen for den integralkurve, der går gennem punktet (3:1), og som i dette punkt har en tangent med et stigningstal = 6.

Jeg ved godt at man skal sætte 3 på xs plads og 1 på ys plads, men hvor skal man sætte stigningstallet ind?

Håber nogen kan hjælpe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2013 af mathon

 

Opgave 1

                            f '(x) = 6x2

                            f(x) = 2x3 + k

                           


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2013 af mathon

Opgave 2

                            f ''(x) = x2

                            f '(x) = (1/3)x3 + k1

                            f(x) = (1/12)x4 + k1•x + k2


Svar #3
12. maj 2013 af UK343 (Slettet)

Det kun løsningen, skal vide fremgangsmåden

Brugbart svar (1)

Svar #4
12. maj 2013 af mathon

Opgave 2 fortsat

                                          f '(3) = (1/3)•33 + k1 = 6

                                                        k1 = -3

                                                         

 

                                          f(3) = (1/12)34 + k1•3 + k2 = 1

                                                         3k1 + k2 = -(27/4)

                                                         3•(-3) + k2 = -(27/4)

                                                         -27 + k2 = (-27/4)

                                                         k2 = (13/4)

  hvoraf

                            f(x) = (1/12)x4 - 3x + (13/4)

 

............................

     ∫(C•xn)dx = C•∫xndx = C • xn+1/(n+1) + k =  (C/(n+1)) • xn+1 + k     n ≠ -1


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2013 af mathon

Opgave 1 fortsat

den sidste tekstdel skal formentlig være:

"...ligningerne for de integralkurver, som har linjen med ligningen y = 24x+ 10 som tangent"

hvoraf
                            f '(xo) = 6xo2 = 24

                                         xo2 = 4

                                         xo = ±2

                            f(xo) = 2xo3 + k = 24xo + 10

                            f(2) = 2•23 + k = 24•2+ 10

                                                   k = 42

                            f(x) = 2x3 + 42

 

                            f(-2) = 2•(-2 ) 3 + k = 24•(-2)+ 10

                                                   k = -22

                            f(x) = 2x3 - 22


 

 


Svar #6
12. maj 2013 af UK343 (Slettet)

Tak for de fine svar

Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.