Matematik

Logeritmeregler?

12. maj 2013 af Mixzo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg har lige et hurtigt spørgsmål omkring nogle logeritmer.

Jeg har denne ligning

pH=pKs+log(nb/ns)

Jeg skal isolere forholdet nb/ns og jeg vil gerne gøre det uden hjælpemidler.

Jeg gør følgende

pH-pKs=log(nb/ns)

10ph-10pKs=nb/ns.

Men dette giver ikke det rigtige svar.

Det rigtige svar er følgende.

10ph/10pKs=nb/ns,

men hvorfor ? Jeg kender godt logeritmereglen: log(a)-log(b)=log(a/b)

Hvad gør jeg forkert i min isolering?

 

Mvh 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. maj 2013 af mette48 (Slettet)

pH=pKs+log(nb/ns)           trækker pKs fra på begge sider

pH - pKs=log(nb/ns)

der findes ingen logaritmeregel for suptraktion

og du kan ikke omskrive det, som det er gjort i #0

Du skal være opmærksom på at dette er kemi, ikke kun matematik

pH = log [H+] ( logaritmen til brinionkoncentrationen)

pH - pKs=log(nb/ns)  oversætter

 log[H+]-(log[Ks]=log(nb/ns)                bruger logA-lobB=log A/B

log[H+]/[Ks]=log(nb/ns)                       fjerner log

10[H+] / 10[Ks]=nb/ns

Betegnelserne har ændret sig lidt siden min gymnasietid, håber det aligevel giver mening

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. maj 2013 af peter lind

nb/ns = 10log(nb/ns) = 10pH-pKs = 10pH*10-pKs  = 10pH/10pKs


Svar #3
12. maj 2013 af Mixzo (Slettet)

#1 

Det er en rigtig god forklaring, som du kommer med tak for det, det hjalp mig meget!

Jeg har dog ændret noget, da min bog siger at "p" er defineret som -log

Dvs. pH=-log([H+]) og pKs=-log([Ks]), dog bruger de H3O+ istedet for H+i min bog.

Så nu passer mine udregninger :D

 

Mange tak for hjælpen :)

 

#2

Peter jeg forstår ikke hvordan du kommer fra

10pH*10-pKs til  10pH/10pKs kan man virkelig bare dividere lige pludselig, hvis man dropper "-"?

 

Mvh

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. maj 2013 af peter lind

Du bør skrive det ordentligt op. Hvis jeg ikke havde skrevet det selv havde jeg ikke vidst hvad dumener.

Der gælder 10-pKs=1/10pKs


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. maj 2013 af mette48 (Slettet)

pH = - log [H+]   det er vist mig, der har fået smit det minus væk under vejs. Jeg havde det med på et tidspunkt, men var ligt forvirret fordi jeg sulle se hvad du havde skrevet ind i mellem jeg skrev selv.

at H3O+ har afløst H+ tænkte jeg ikke over, men det vidste jeg egentlig godt.


Svar #6
12. maj 2013 af Mixzo (Slettet)

#4

Okay, tak :) Jeg skrev kun sådan, fordi du selv lige havde skrevet det ovenover, så jeg vidste du vidste hvad jeg mente ;) Mange tak for hjælpen :)

 

#5

Tak for hjælpen ;) Det går jo nok, vi blev jo enige :D


Skriv et svar til: Logeritmeregler?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.