Andre fag

Spole beregning

15. maj 2013 af Sååe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har en opgave der lyder: En brugsgenstand som består af en resistans og en ideel induktiv reaktans i serieforbindelse optager ved 230 V, 50Hz en strøm på 1,5A og en effekt på 150W

Bestem resistansen R

Bestem XL

Jeg tænkte om man skulle sige Z=U/I men er det ikke impendansen for hele kredesen og ikke kun modstanden?

Jeg har vedæftet ækvivialentdiagrammet, som jeg tror det ser ud - ret mig gerne hvis jeg tager fejl.

Vedhæftet fil: unnamed-circuit.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

R1=230V/1,5A= 153,3Ω

så har du den første modstand så kan vi finde hvor mange Volt vi mister efter den første modstand(R1)

 

 


Svar #2
15. maj 2013 af Sååe (Slettet)

Du er sikker på det er R1 du har fundet og ikke Z? Hvordan finder man spændingsfaldet over Rså? Jeg ville jo sige at U=R*I men så er vi jo tilbage hvor vi startede..


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

skal lige regne den ud først så sender jeg svaret

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

RL=150W/1,5A=100Ω

R1=230V/1,5A=153,3Ω

XL=√R12-RL2⇒√1532-1002 = 116,19Ω

L=XL/(2*π*f) ⇒ 116,19Ω/(2*π*50) = 0,369855H ≈369,86mH


Svar #5
16. maj 2013 af Sååe (Slettet)

Hvis jeg laver en enhedsbetragtning på den første giver det altså Volt og ikke Ohm. [(U/I)/I]=U


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. maj 2013 af hesch (Slettet)

#0:  De 150W ( aktiv effekt ) optages af modstanden, ikke af spolen. Derfor har du:

P = R * I2  ⇒

R = P / I2 = 150W / ( 1,5A )2 = 66,67Ω

Den absolutte impedans i kredsen = U / I = 230V / 1,5A = 153,33Ω

Det gælder så:       ( tegn impedansdiagram, kompleks talplan, så kan du se det )

XL2 + R2 = 153,332    ⇒

XL = √( 153,332 - 66,672 )Ω = 138,08Ω

PS:   Det hører under fysik.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

men kan det ikke passe at hvis den første modstand R ikke var der så havde man heller ikke fået opgivet effekten ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. maj 2013 af hesch (Slettet)

#7:  Hvis du i opgaven fjerner ( korslutter ) modstanden, så er der kun den ideelle spole tilbage, og den optager ingen aktiv effekt, hvorfor denne, hvis opgivet, måtte være 0 W. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

hvordan ville man så være i stand til at regne den ud når vi kun har Z =153,33Ω er opgaven så ikke mere eller mindre ikke løselig ? eller kan man løse den ?


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. maj 2013 af hesch (Slettet)

#9:  Den er løst i #6:  I det vedhæftede ækvivalentdiagram er RL = 0, for det er i opgaven oplyst, at spolen er ideel.

R1 = 66,67Ω  og  XL =  138,08Ω


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. maj 2013 af Lone110 (Slettet)

ja tænkte mere hvis vi fjernede R1 og effekten fra opgaven vil man stadig kunne løse den med de resterende information vi har ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
26. maj 2013 af hesch (Slettet)

Ja, så bliver XL = 153,33Ω


Skriv et svar til: Spole beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.