Matematik
Konvergens for ln(x) i taylorrække
Årsagen til det er at jeg gerne vil finde ud af for hvilket tal k (k≠0) er funktionen (ln(x))k er konvergent og divergent. Jeg har testet, med uden bevis, at det er konvergent hvis k<0 og divergent hvis k>0. Jeg vil derfor benytte taylorrække som bevis for at fremvise det. Jeg har nået frem til at taylorrække for funktionen ln(x) i punkt 1 er altså lig med n=1∑∞(-1)(1-x)n/n.
Hvis jeg opløfter med k på hver sider, mener jeg det er det samme som :
ln(x)k = n=1∑∞[(-1)(1-x)n/n]k
Her vil jeg gerne fokusere på udtrykket Σ(1-x)nk = Σ1/((1-x)-nk). Generelt vil rækken ∑ 1/np konv. hvis p > 1. Derfor må den forrige række konv. hvis -nk > 1 ⇒ k > -1/n. Hvis 1/n → 0 for n → ∞, ved jeg ikke om det også gælder for -1/n? Hvis det er tilfældet, så er min test forkert.
Men det lader til at mit ønske er kollapset og slet ikke kan komme i tanke om hvordan man beviser om hvilket tal af k ln(x)k er konv. og divergent.
Svar #1
18. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
Hvad mener du med, at funktionen (ln(x))k er konvergent eller divergent?
Du kan ikke opløfte hele rækken ved at opløfte hvert led for sig. Den går altså ikke.
Man kan lave Cauchy-multiplikation k gange, hvis k er et positivt heltal, men det bliver uoverskueligt.
Prøv i stedet at beregne de afledede af (ln(x))k .
Jeg forsøgte i den anden tråd at foreslå at skifte variabel til t = ln(x) .
Hvad går opgaven egentlig ud på?
Svar #2
18. maj 2013 af YesMe (Slettet)
#1
Jeg skal vise hvilket tal af k for (ln(x))k således at funktionen konvergerer og divergerer. Jeg testede, at funktionen konvergerer hvis k < 0, og divergerer hvis k > 0. Altså (*)
(ln(x))k → 0 for x → ∞ hvis k < 0.
(ln(x))k → ∞ for x → ∞ hvis k > 0.
Hvis du vil forstå hvorfor jeg gøre det, var min opgave om at vise med integralkriteriet, at rækken n=2Σ∞(ln(n))p/n er konv. hvis p < -1, og div. hvis p > -1.
Her nåede jeg frem til limt→∞[(ln(t))p+1/(p+1)] - [(ln(2))p+1/(p+1)] ; hvorefter jeg ville fokusere på udtrykket limt→∞(ln(t))(p+1).
Derfor har jeg ladet k = p + 1, og x = t. Jeg påstod fra (*), at den konv. hvis p + 1 < 0 dvs. p < -1 og div. hvis p - 1 > 0, dvs. p > -1. Men jeg blev nødt til at bevise om påstanden er korrekt ved brug af taylorrække, og det blev for kompliceret end jeg havde forventet. Er der andre enklere måde? Jeg håber du forstår hvad jeg mener.
Svar #3
18. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
#2
Eftersom ln(x) → ∞ for x → ∞ , drejer det sig så om, for hvilke k at tk → 0 for t → ∞ , dvs for k < 0.
Svar #4
18. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)
Integralkriteriet kan anvendes på denne opgave, hvis funktionen
f(x) = (ln(x))p / x
er aftagende, dvs hvis f '(x) = p·(ln(x))p-1 / x2 - (ln(x))p / x2 < 0 , og talfølgen
∑∞n=2 (ln(n))p / n
er konvergent, hvis integralet
2∫∞ f(x) dx = 2∫∞ (ln(x))p / x dx = ln(2)∫∞ tp dt eksisterer, dvs p < -1 .
Svar #5
18. maj 2013 af YesMe (Slettet)
#3,4
Det giver godt mening. Der er en ting jeg ikke forstår hvorfor opgaven siger at den divergerer hvis p > -1. Jeg mener at det skal være p ≥ -1. Kan du oplyse mig det?
Fordi jeg eksempelvis sammenligner det med at integralet 1∫∞1/xp dx konv. for p > 1 og div for p ≤ 1.
Svar #6
18. maj 2013 af YesMe (Slettet)
Jeg tror det er alligevel lige meget. Jeg står fast med min konklusion, at den konv. for p < -1 og div. for p ≥ -1. Tak for din tid!
Jeg har desuden en anden opgave, der har med det her at gøre. Jeg skal vise at rækken n=2Σ∞ (ln(n))x/n er uniformt konvergent for x∈]-∞, p] hvis p< -1. Skal jeg bruge Weierstrass kriteriet?
Svar #7
19. maj 2013 af YesMe (Slettet)
Hvis jeg skal benytte M-test (Weierstrass), så får jeg
|ln(n)x/n| = |ln(n)x||1/n| ≤ |ln(n)|x|1/n| ≤ 1/n.
Da ∑1/n ikke er konvergent, kan rækken for Σ (ln(n))x/n ikke være uniform konvergent, hvilket er en fejl.
Eller hvis |ln(n)x/n| ≤ |ln(n)|x/n, kan man så anvende andre kriterier for at komme videre?
Hvis nej, hvad skal jeg gøre?
Skriv et svar til: Konvergens for ln(x) i taylorrække
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
