Matematik

Differentialligning på CAS

27. maj 2013 af inzaghi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude. Ved godt spørgsmålet er stillet før, men synes ikke jeg fik noget ud af svarene. 

Sprøgsmålet lyder:

I en model for fiskearten kuller i Nordsøen er længden af en fisk en funktion af fiskens
alder, som tilfredsstiller differentialligningen


dL = k ⋅ (100 − L) , dt

hvor k er en konstant, L angiver fiskens længde målt i cm, og t angiver fiskens alder målt i år.
Det oplyses, at til tidspunktet t = 0 er fiskens længde 0,4 cm, og til tidspunktet t = 1 er fiskens længde 11 cm.

a) Bestem L som funktion af t. 

Mit problem er, at jeg ikke ved hvordan det skal tastes ind på lommeregneren (bruger CAS-værktøj). Jeg er kommet til:

DeSolve(l'=k*(100-l) and l(0)=0.4,t,l                og får at:

l = 100-99,6*e-k*t 


Jeg ved ikke om det er den korrekte fremgangsmåde. Det er i hvert fald ikke hele svaret, så hvis der er nogen, der vil hjælpe, vil jeg være yderst taknemmelig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er korrekt fremgangsmåde. Man benytter den anden oplysning L(1) = 11 til at fastlægge konstanten k.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2013 af peter lind

Til orientering. Differentialligningen kan også løses ved separation af variable.

Hvis du indsætter t = 1 får du en ligning til bestemmelse af k


Svar #3
27. maj 2013 af inzaghi (Slettet)

Ok. Hvordan benyttes den anden oplysning (L(1) = 11? Altså hvordan indtastes det på CAS, og bruger man den fundne funktion L, eller den afledede funktion l' ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man indsætter i det fundne udtryk:

100 - 99,6·e-k = 11 

hvorved man får

e-k = 89 / 99,6 

og løser så for k, dvs.

k = ln(99,6 / 89)


Svar #5
27. maj 2013 af inzaghi (Slettet)

Super! Tak for svarene.


Skriv et svar til: Differentialligning på CAS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.