Matematik

Differentialregning hjælp til aflevering

29. maj 2013 af Heymamaa (Slettet)

Hjælp til aflevering til i morgen:

Opgave 5:

I en model for en bestemt kemisk reaktion omdannes et stof A. Mængden af stoffet A som funktion af tiden er en løsning til differentialligningen:

dM/dt = -k • M2

 
hvor k er en konstant, og M er mængden (målt i mg) af stoffet A til tidspunktet t (målt i minutter). Til tidspunktet t = 0 er der 70mg af stoffet A, og til tidspunktet t = 60 er der 20 mg tilbage af stoffet A.


a) Bestem en forskrift for M(t), og bestem konstanten k.
b) Bestem M mærke (60) , og gør rede for betydningen af dette tal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2013 af lfdahl (Slettet)

a). Separation af variable: ∫M-2dM = -k∫dt + c. Konstanterne k og c fastlægges udfra betingelserne:

M(0) = 70 og M(60) = 20

b). M'(60) = -k 202, som har enheden mg/min og kan forstås som den momentane hastighed, hvormed stoffet omdannes

til t = 60 min.


Svar #2
29. maj 2013 af Heymamaa (Slettet)

Jeg forstod ikke rigtig hvordan du laver a) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2013 af lfdahl (Slettet)

dM/dt = -k M⇒ M-2dM = -k dt, som integreres: ∫M-2dM = -k ∫dt  + c, hvor c er en integrationskonstant.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2013 af PeterValberg

kigger lige med her :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2013 af lfdahl (Slettet)

Velkommen :o)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2013 af mathon

 

                    dM/dt = -k • M2                                             separation af variable

                    (-1/M2)dM = kdt                                            der integreres på begge sider

                    ∫(-1/M2)dM = ∫kdt

                    1/M = k•t + C

                     M(t) = 1/(k•t + C)                                         som ved indsættelse giver

                  

                                   1/70 = k•0 + C

                                    C = (1/70)

                                   1/M = k•t + (1/70)                         som ved indsættelse giver
 

                                   1/20 = k•60 + (1/70)

                                   (1/20) - (1/70) = 60k

                                   k = ((1/20) - (1/70)) / 60 = 1/1680

                     M(t) = 1/((1/1680)•t + (1/70))

 

 

 

                    M '(t)= -k • M2 = -(1/1680) • (1/((1/1680) • 60 + (1/70)))2 = -(5/21)

 

                                   

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2013 af PeterValberg

forlænges brøken med 70, fås:

M = 70/((70/1680)·t + 1) = 70/((1/24)·t + 1) = 70/((t + 24)/24) = 1680/(t + 24)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2013 af Sophie1111 (Slettet)

I har desværre hjulpet en eksamens-snyder, der har været oppe i Mat A idag.. Desuden var der en fejl i prøven så der skulle stå M og ikke M^2, hvilket i må have fået oplyst fra ministeriet :-).

Kan der ikke gøres noget ved sådan et problem?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2013 af Studscientpol (Slettet)

#8

Vil det så sige, at man teknisk har krav på en omprøve?

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2013 af mathon

#6


dvs

                    dM/dt = -k • M                                             separation af variable

                    (1/M)dM = -kdt                                           der integreres på begge sider

                    ∫(1/M)dM = ∫-kdt

                    ln(M) = -k•t + ln(C)

                    M(t) = C•e-k•t                                              som ved indsættelse giver

                  

                                   70 = C•e-k•0

                                   70 = C

                                   M(t) = 70•e-k•t                             som ved indsættelse giver
 

                                   M(60) = 20 = 70•e-k•60

                                   (2/7) = e-k•60

                                   ek•60 = (7/2) = 3,5

                                   k • 60 = ln(3,5)

                                  k = ln(3,5) / 60 = 0,020879

                            M(t) = 70•e-0,020879•t

 

                            M '(t) = dM/dt = -k • M = (-0,020879) • 70•e-0,020879•t = -1,46156•e-0,020879•t

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. maj 2013 af oiengfoew (Slettet)

Jeg tror ikke Heymama er interesset i resultatet mathon, eksamen er forbi...


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2013 af Sophie1111 (Slettet)

#9: Det ved jeg skam ikke? Vi fik en seddel sammen med eksamenssættet, fordi vores skole havde fået besked fra ministeret i morges om fejlen? Men det er måske ikke alle der er blevet gjort opmærksomme på dette? Men mon ikke at der bliver set i fingrene med at folk har lavet den forkert (pga. fejlen i sættet) eller sådan noget? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. maj 2013 af 93T34 (Slettet)

Men jeg vil gerne takke mathon for bekræftelsen af mine egne udregninger :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er en eksamensopgave Opg 15 fra i dag, STX Mat A. Opgaven er også kørt her

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1350444


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. maj 2013 af evahj (Slettet)

Der er fejl i sættet, funktionen skal ikke hedde dM/dt = -k * M^2, men dM/dt = -k *M


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det fremgår også af svaret i #8, og af diskussionen i den anden tråd, hvortil der henvises i #14.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. maj 2017 af Fymalinjen (Slettet)

Hej

Jeg sidder også med denne opgave, dog ikke til eksamen ;)

Hvad menes der med "ved indsættelse" i #8?

Kan dette omformuleres til noget lignende "denne regel gør at ln bliver til e^..."? Selvfølgelig ikke med det børnesprog som jeg lige har demonstreret.


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. maj 2017 af mathon

#17
Du har
                    \small \ln(M)=-kt+\ln(C)

                    \small e^{\ln(M)}=e^{-kt+\ln(C)}

                    \small e^{\ln(M)}=e^{-kt}\cdot e^{\ln(C)}

                    \small M=e^{-kt}\cdot C

                    \small M(t)=Ce^{-kt}

                   


Skriv et svar til: Differentialregning hjælp til aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.