Matematik

Matematik A-Niveau d. 29 maj - Opgave 15

29. maj 2013 af KittyJoe - Niveau: A-niveau

Jeg vil gerne lige tjekke noget. Af dem som var oppe til eksamen i dag, hvordan lavede I opgave 15? Mig selv og dem jeg snakkede med er meget usikre.

I en model for en bestemt kemisk reaktion omdannes et stof A. Mængden af stoffet A som
funktion af tiden er en løsning til differentialligningen:
 

dM/dt = -k * M^2

hvor k er en konstant, og M er mængden (målt i mg) af stoffet A til tidspunktet t (målt i minutter). Til tidspunktet t = 0 er der 70 mg af stoffet A, og til tidspunktet t = 60 er der 20 mg tilbage af stoffet A.


a) Bestem en forskrift for M(t) , og bestem konstanten k.


b) Bestem M'(60), og gør rede for betydningen af dette tal.


Svar #1
29. maj 2013 af KittyJoe

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF13/Proever%20og%20eksamen/Opgavesaet/130529%20stx131_MAT_A_2.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

(Mig selv ???)

a) Løs differentialligningen ved separation af de variable

dM / M2 = -k dt , dvs

-(1/M) = -kt + c

M(0) = 70 giver c = -1/70 ,

mens M(60) = 20 så giver -1/20 = -60k -1/70 , dvs

60k = (1/20) - (1/70) = 50/1400 = 1/28, og dermed k = 1/(28·60)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2013 af Esponta (Slettet)

Bemærk at der er en fejl i sættet, og at det ikke er M2 men M

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Er det noget, man skal gætte sig til, at der er trykfejl i eksamenssættet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2013 af fodboldcille (Slettet)

Der var en fejl i opgaven !!

diff. ligningen var dm/dt = -k*M, og altså ikke M^2..

 

Men jeg bestemte forskriften idet der kendes at M(0)=70 og derefter bestemte jeg k idet det vides at m(60)=20

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2013 af fodboldcille (Slettet)

Og jeg fik M'(60) til ca. -8

Andre der gjorde det?


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. maj 2013 af Esponta (Slettet)

#4 Vi fik udleveret et retteark 5 minutter inde i prøven...


Svar #8
29. maj 2013 af KittyJoe

Det er sandt. Min fejl. Jeg synes stadig der virker til at være en del usikkerhed blandt dem der var til eksamen. Den var helt åndssvag.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2013 af DA-Vinci (Slettet)

Jeg synes den var svær! 


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

I så fald løser man

dM / M = - k dt , dvs

ln(M) = c - kt .

Så har man c = ln(70) , og k = (ln(70) - ln(20)) / 60 = ln(3,5) / 60  .

Man har så

M'(60) = -k·M(60) = -(1/3)·ln(3,5)


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. maj 2013 af Studscientpol (Slettet)

Ej, come on. Der var andre, der var svære. Prøv at tænk på opgaven ligefør(opgave 14)

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. maj 2013 af Snapsisko (Slettet)

Hej..

Jeg var også til eksamen idag.

jeg fik forskriften til m(t) = 70*(0,367789)^k*t


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. maj 2013 af Snapsisko (Slettet)

Sættet var enorm svær :((


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. maj 2013 af Snapsisko (Slettet)

Fik i også t= 41.8917 i opgave 10??


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. maj 2013 af DA-Vinci (Slettet)

Hahaha.... Gættede i opgave 10.... prøvede bare at skifte værdierne... skrev 42 ;-)

Men har også hørt den skulle være deromkring!


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. maj 2013 af Snapsisko (Slettet)

Godt gæt hahah

Brugbart svar (0)

Svar #18
29. maj 2013 af DA-Vinci (Slettet)

Håber op jeg får lidt credit - måske bare 2-3 points :D


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. maj 2013 af Snapsisko (Slettet)

Alså har du bare gættet uden at vise udregning?

Brugbart svar (0)

Svar #20
29. maj 2013 af Snapsisko (Slettet)

Hvad fik du din chi test til?

Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.