Matematik

Finde kropsvægt ud fra BMI (2.gradspolynomie)

29. maj 2013 af mtj1982 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej alle.

 

I vores matematikopgave skal vi finde frem til hvor mange uger der går, før personen har et BMI på 24? Personen har i dag et BMI på 28,63. Personen vejer 80,8kg og er 1,68 meter høj

Formlen for BMI = vægt / højde ^ 2

Funktionsforskrift f(x) = 80,8 * 0,989^x

Jeg har udregnet at hun skal veje 67,73kg for at have en BMI på 24, så den kan jeg indsætte i min formel 

67,73 = 80,8 * 0,989^x

Jeg skal nu have isoleret x (antal uger)

Nogen som kan hjælpe? Jeg har regnet mig frem evd at prøve og er kommet frem til 16 uger. Men jeg kan ikke bevise det da jeg ikke kan isolere x. Jeg mangler lidt øvelse i at isolere når det er med potenser og rødder

vh Martin


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. maj 2013 af peter lind

Divider ligningen med 80,8 og tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet


Svar #2
29. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

Logaritmen ... Det er vist ikke 10. klasses stof


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis man vil løse opgaven, er det sådan det skal gøres, som beskrevet i #1.

x = log(67,73/80,8) / log(0,989) = 15,95


Svar #4
29. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

Det er opgaven til vores eksamen på D niveau 23. maj 2013. De forventer sikkert ikke vi kan bevise det men blot udregne det. Vi har ikke lært om log på D niveau, det kommer sikkert først på gymnasiet (>D). Opgaven er vedhæftet som pdf.

Vedhæftet fil:avu132_mat_d.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #5
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis I kan finde ud af at bruge eksponentialfunktioner, hvorfor kan I så ikke bruge logaritmer?

Eftersom højden h antages at være konstant, ganges BMI med 0,989 for hver uge i slankeforløbet. Man skal bestemme, hvor mange gange man skal gange 1 med 0.989 for at nå brøkdelen 24/28,628 . Det kan selvfølgelig gøres let nok i en tabel i Excel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2013 af 123434 (Slettet)

4# Svarer D-niveua ikke til ca. lidt over 10.klasse niveau?


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Her er, hvad www.ug.dk skriver om indholdet i VUC Mat D:

I undervisningen arbejder du med matematiske områder som:

De 4 regningsarter Procentregning Løsning af ligninger Funktionsbegrebet Lineære funktioner Eksponentialfunktioner Potensfunktioner

It indgår i undervisningen og anvendes, hvor en problemstilling med fordel kan løses ved brug af it-værktøj.

Faget udbydes på alle VUC'er.

Eksamen

Der afholdes en skriftlig og en mundtlig prøve. I den skriftlige prøve indgår anvendelse af it, blandt andet regneark.
 

(Pudsigt nok indgår eksponentialfunktioner i pensum, men ikke logaritmer. I #5 angives en metode til at løse opgaven med Excel.)

 


Svar #8
29. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#6, jo det er ækvivalent til 10 og forberedende til C. Vi har meget af det man lærer på C, men åbentbart ikke logaritmiske funktioner. Hvad det angår funktioner har vi haft omkring linære, potens, eksponential og reciprokke, så vi er kun kommet lidt omkring op til nu.


Svar #9
29. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#7, Andersen.

Ja, det kan UVM sikkert svare bedre på. Det indgår ikke i pensum åbenbart. Jeg ved ikke om du husker det, men tilbage i januar hjalp du mig også med at løse en andengradsligning omkring hold og kampe i en fodboldturnering. Det var jo også en potensfunktion og i netop denne opgave var det ikke krævet at vi skulle kunne udregne det matematisk, men blot komme omkring den og regne den ud ved at prøve os frem indtil vi fandt resultatet. 

Jeg har læst lidt op på log her til aften. Læste noget om tabeller fra gammel tid og nutidens lommeregner som har gjort disse overflødige, men hvad log helt præcist dækker over er jeg ikke inde på endnu. Er det den omvendte potens?


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er korrekt, at en logaritmefunktion er den omvendte funktion til en eksponentialfunktion. Du kender lidt til eksponentialfunktionen

y = ax .

Kender man en værdi for x, kan man beregne den tilhørende funktionsværdi y . Med den omvendte funktion prøver man at gå den anden vej. Kender man en værdi for y, hvad er da den værdi af x, der giver den pågældende funktionsværdi? Svaret er givet ved en logartimefunktion:

x = loga(y) ,

hvor man kalder tallet a for logaritmens grundtal. Særligt benyttet er 10-talslogaritmen med grundtallet 10, der normalt blot skrives log(x); denne funktion er altså den omvendte funktion til eksponentialfunktionen 10x . Logaritmefunktionerne opfylder nogle særlige regneregler, for eksempel

log(a · b) = log(a) + log(b) .

Man finder logaritmen til et produkt ved at lægge faktorernes logaritmer sammen. Opdagelsen af logartimerne i 1600-tallet revolutionerede vores beregningsmetoder; dengang, hvor man ikke havde lommeregnere og elektroniske computere, var det mange gange lettere at lægge tal sammen end at gange tal sammen, og ved at bruge logaritmer kunne videnskabsfolk udføre komplicerede beregninger meget hurtigere end det før havde været muligt.


Svar #11
30. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#10.

Tak for de mange fine svar. Jeg har allerede forstået en del, men jeg er ikke helt med på hvorfor jeg skal dividere 67,7 med 80,8. Jeg finder de 15,9 ja, så jeg har jo mine 16 uger der, men hvad er det matematisk jeg gør hvis jeg skal kunne forklare det videre. 

når x = loga(y) hvordan forklarer jeg så i øvrigt hvad jeg gør når jeg dividerer produktet 0,838 med 0,989 og får 16 rundet op. 

Hvorfor dividerer jeg tallene med hinanden (ja jeg får resultatet, men hvad gør jeg)


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Hvis personens højde er konstant h = 1,68 m , gælder der, at BMI er proportional med personens vægt. For at få en BMI på 24, skal personen ned på en vægt

v = 24 · 1,682 = 67,7376 kg .

Benytter vi vægtfunktionen for slankeforløbet, skal vi altså løse ligningen

80,8 · 0,989x = 67,7376 .

Her isolerer vi selve eksponentialfunktionen 0,989x ved at dividere med 80,8 på hver side, dvs

0,989x = 67,7376 / 80,8 = 0,8383 .

Vi benytter nu en anden regneregel for logaritmer, nemlig, at

log(an) = n · log(a) .

Tager vi log() på hver side, finder vi

x · log(0,989) = log(0,8383) ,

hvoraf vi kan isolere x

x = log(0,8383) / log(0,989) = 15,94


Svar #13
30. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#12. 

Nu forstår jeg det hele meget bedre.

Regnereglen log(an) = n · log(a) gjorde det for mig. Efter jeg fjerner mit opløftede x er det meget nemmere at isolere x. 

Mange tak for alt hjælpen. Du er en kæmpe ressource :)

x = loga(y) < hvordan skrives denne ind på lommeregneren / i excel


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Bare benyt funktionen log() i Excel. I en celle kan man direkte taste

= log(67,7376 / 80,8) / log(0,989)


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. maj 2013 af peter lind

#13 Logaritmen med et vilkårligt grundtal findes ikke på en lommeregner eller på excell. Der findes kun logaritmen med grundtallet 10 og e≈2,71828   Deraf kan man så beregne andre logaritmrfunktioner, hvis man har behov for det. Det har man dog meget sjældent


Svar #16
30. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#14

#15

Jeg sad i aftes og udregnede i excel som returnerer værdien 15,942 med 0,989 som mit grundtal. Jeg brugte funktionen log()

=LOG(24*1,68^2/80,8)/LOG(0,989)

Tak for hjælpen begge to


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Tallet 0,989 er nu ikke grundtallet for den benyttede logaritme. Grundtallet for den benyttede logaritmefunktion log() (standardlogaritmen) er 10 .


Svar #18
30. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#17

Jeg kan selv bestemme grundtallet i excel log(0,838;0,989) returnerer værdien 15,978

Funktionen log returnerer et tals logaritme på grundlag af et angivet grundtal (adskilt med semikolon)

Der er også en funktion som hedder log10 og her kan jeg ikke selv angive mit grundtal, her bruger den 10 som grundtal.

Er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det skyldes i dette tilfælde, at

log0,989(0,838) = log10(0,838) / log10(0,989) = log(0,838) / log(0,989)

Der er i opgaver som denne ingen grund til at bruge andet end 10-tals logaritmen.


Svar #20
30. maj 2013 af mtj1982 (Slettet)

#18

Ja, det findes jo et svar på alt :)

tak for udredningen


Skriv et svar til: Finde kropsvægt ud fra BMI (2.gradspolynomie)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.