Matematik

Eksamensspørgsmål

30. maj 2013 af lglgmama (Slettet) - Niveau: C-niveau

Goddag derude

 

Spørgsmål:

- Forklar ud fra et selvvalgt eksempel sammenhængen mellem procentvise stigning i  x og y (potensfunkion).

Mit bud er om man ikken kan tale om det såkaldte procent-procentvækst. Kan det godt passe? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2013 af SuneChr

Som selvvalgt eksempel kan man se på en bils kinetiske energi som funktion af hastigheden.

Ekin  =  1/2·m·v2   hvor m er bilens totale masse og v dens hastighed.

Øges hastigheden v med r % har vi

Ekin  =  1/2·m·(v + v·r/100)2  =  1/2·m·v2·(1 + r/100)2

Heraf ses, at Ekin øges med faktor  (1 + r/100)2  hvilket forklarer en skades omfang ved øget hastighed.

 


Svar #2
30. maj 2013 af lglgmama (Slettet)

#1, 

Hvad hedder den formel, som du har brugt? Vi har slet ikke haft slet ikke noget lignende i C-niveau. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2013 af SuneChr

Du skal naturligvis ikke benytte # 1, når du ikke er fortrolig med den mekaniske lov om bevægelsesenergi.

Anvend da i stedet:

Potensfunktionen hedder

f(x)  =  b·xa

Øges x med r % = r/100 har vi

f(x + r·x/100)  =  b·(x + r·x/100)a

=  b·xa·(1 + r/100)a

=  f(x)·(1 + r/100)a

Her ser vi, at

en øgning på x med r % øges f(x) med


Skriv et svar til: Eksamensspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.