Matematik

Bevis opsparingsannuitet

14. juni 2013 af Hejsa92 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa , kan i hjælpe mig med at bevise formlen eller i det mindste hjælpe mig med at forstå mellemregningerne som jeg har vedhæftet , tak på forhånd :) 

 

Bevis opsparingsannuitets-formlen: 

An = y*(1+r)n – 1 /r

 

Formlen er bevist på de vedhæftede filer, men jeg forstår ikke lige processen hvor den første udtryk bliver sat = med en anden (s. 84 fra linje 18- 20)

og hvor An bliver isoleret på s. 85 ( hvordan kan der i linje 10-11 stå -1 når den hedder -y i den øverste sætning?) 

 

Vedhæftet fil: opsparingsannuitet.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2013 af peter lind

Side 84 linje 18-20 kan du ikke give en mere præcis beskrivelse af hvor det er. Linjenummer kan fortolkes på forskellig måde og jeg har ikke lyst til at gætte.

Den anden y sættes ud foran en parentes. Hvis du regner baglæns skal du gange y ind i parentesen hvilket så giver resultatet oven over


Svar #2
14. juni 2013 af Hejsa92 (Slettet)

Jo selvfølgelig ... 

 

Der står på 84 at vi bruge et trick som går ud på at gange med (1+r) på begge sider af lighedstegnet og derefter trække An fra begge sider. 

Det jeg ikke forstår er hvorfor det første udtryk med An =  y*(1+r)^n-1 * (1+r) ... bliver sat lig med An = y*(1+r)^n 

 

og hvad betyder n-1 , n-2 .. ? :)


Svar #3
14. juni 2013 af Hejsa92 (Slettet)

hmmm forstod ikke lige det med y .. 

kan du ikke lige  vise mellemregningen `?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2013 af peter lind

#3 Jeg tager den baglæns. Du har y*[    (1+r)n -1 ]   Ganger du y ind skal du gange det på hvert led . Det første led giver y*(1+r)n. Ganget ind på det andet led får du y*(-1) = -y altså ialt   y*(1+r)n - y

Side 84

 Der bliver brugt den generelle potensformel   an*am = an+m.  her med a =1+r og m = 1 på det første led er n sat til n-1. på det næste led er det sat til n-2 o.s.v.

n-1 er 1 mindre end antal terminer, n-2 er 2 mindre end antal terminer. Du kan bedre se det på figur 7 i din bog.

 


Svar #5
14. juni 2013 af Hejsa92 (Slettet)

okey men hvordan forvinder (1+r) fra højre side ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2013 af peter lind

Jeg går ud fra at du mener den sidste linje på side 84.

Man dividerer med 1+r på begge sider af lighedstegnet  Der gælder at (1+r)n/(1+r) = (1+r)n-1. Det er egentlig den samme potensregel som tidligere der bruges her blot med m=-1. Som det fremgår af pilen i din bog er det blot en formel fra tidligere der bliver repeteret. Når det bliver gentaget er det fordi det er praktisk at have de 2 formler stående lige under hinanden af hensyn til den næste beregning


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2013 af SuneChr

Man benytter sumformlen for en kvotientrække


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. juni 2013 af peter lind

#7 Den formel benyttes faktik ikke i bogen, selvom det godt kunne lade sig gøre. I stedet benyttes en udledelse, der er helt analog til udledelse af formlen for summen for kvotientrækken


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2013 af mathon

Summen af n led i en kvotientrække

                     
                 Sn = a + a•q + a•q2 + ................ + a•qn-1                              som multipliceret med q giver

                 q•Sn = a•q + a•qq + a•q3 + ................ + a•qn-1 + a•qn

   og differensen

                 q•Sn - Sn = a•qn - a

                 (q-1)•Sn = a•(qn-1)
hvoraf

                             qn - 1
                Sn = a • -------           som med   a = y   og   q =  1+r  og   Sn = An     giver
                             q - 1


                             (1+r)n - 1
                An = a • -----------         
                                    r


                             

 

 

 

  

 

 


Svar #10
14. juni 2013 af Hejsa92 (Slettet)

altså jeg forstår princippet i at dividere med (1+r) på højre side af lighedstegnet, men i venstre side skal (1+r) foreblive der ... ?? og det kan den jo ikke når vi dividere den med (1+r) ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. juni 2013 af mathon

 

                            (1+r)n - 1
                An = y • -----------         
                                    r


Svar #12
14. juni 2013 af Hejsa92 (Slettet)

Ja, men jeg skal jo dividere med (1+r) senere jo så An kan stå alene ... men inden da skal (1+r) forsvinde fra højre side ... så den sidste sætning kan fremkomme ... 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. juni 2013 af peter lind

#12 Er det stadig formlem nederst side 84 ?  Så er det bare end kopiering af den tidligere formel eller alternativt der dividers på begge sider med 1+r.  Hvis det er noget andet du mener må du gerne præcisere det.


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. juni 2013 af matildeolsen (Slettet)

gamz :D


Skriv et svar til: Bevis opsparingsannuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.