Matematik

Sandsynlighedsregning

23. juni 2013 af py2t7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

I lørdagslotto tipper man en hel række ved at 7 tal blandt 1-36 en hel kupon består af 10 rækker.

 

Vi ved at sandsynligheden for at man får 7 vindertal når man tipper en række er 1/8347680

A) Vi tipper en hel kupon, hvad er sandsynligheden for at vi får  mindst en række ud af de 10 med 7 rigtige tal?

b) Nu tipper vi en række et ukendt antal gange (n gange). Jo større n bliver jo større bliver sandsynligheden for 7 rigtige på mindst en række. Vi ønsker nu at sandsynligheden for at få 7 vindertal på mindst en række skal være 80 %. Hvor stor skal n være? Dvs. hvor mange gange skal vi tippe en række?

 

HJÆLP! Er helt lost med den her opgave...


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2013 af peter lind

a) Det er en binomialfordeling med n =10 og p = 1/8347680. Spørgsmålet kan nemmest besvares ved at det er P(X>0) = 1-P(X=0). Du kan også slå det op i et CAS værktøj, statistikprogram, regneark eller lignende.

b) Resultatet bliver så stort at du kan bruge en tilnærmelse til normalfordelingen med middelværdi m=n*p og varians s2= n*p(1-p). Dette kan igen skrives som at du skal finde P( (X-m)/s) = P(Y) < 0,8 hvor Y er en stokastisk variabel med middelværdi 0 og varians 1. Du kan slå værdien af Y op i et statistikprogram eller lignende


Svar #2
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

tak for hjælpen! 

Forstår ikke helt hvad det er jeg skal gøre i b... 

kan du forklare det på en anden måde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juni 2013 af peter lind

1.  Find ved opslag y så P(Y < y) = 0,8

2. Løs ligningen   (x-m)/s = y  hvor x er resultatet fra det første spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juni 2013 af peter lind

# glem det i #3 og den sidste del i #1, Det kan gøres meget simplere.

Du har at P( X> 0 ) = 1-P(X = 0) = 1- (1-p)n  ≥ 0,8 Heraf fås (1-p)n ≤ 0,2 <=> n*log(1-p) ≤log(0,2) <=> n ≥ log(0,2)/log(1-p)


Svar #5
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

kan jeg ikke gøre det meget simplere? når jeg ved at 1/8347680 er sandsynligheden ved en række, og så bare lave det til en ligning hvor jeg løser 

x/8347680=0,8?


Svar #6
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

ok kan jeg ikke bare sætte 10 ind i ligningen? i opgave a? så jeg udregner ligningen 10/18347680?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juni 2013 af peter lind

Nej det kan du ikke. Se nærmere på binomialfordelingen for at se hvorfor det er den man skal bruge


Svar #8
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

er r lig med 10?hvis jeg skal bruge formlen for biomialfordeling?


Svar #9
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

nu kan jeg slet ikke få noget til at gå op...

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. juni 2013 af peter lind

Du har 2 muligheder i en række enten at vinde eller tabe, hvor sandsynligheden for at vinde er p og sandsynlighed for at tabe 1-p. Du har n sådanne rækker, hvor hver række må antages at være uafhængig af den anden. Det er det der skal til for at du har en binomialfordeling.

#8 Hvad mener du med r=10. Hvis det er antal forsøg i binomialfordelingen så er det rigtigt. Normalt bruger man betegnelsen n.


Svar #11
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

er dette korrekt udregnet til hvad sandsynligheden for at vi på 10 rækker får 1 succes række? 

 

jeg har brugt følgende formel:

k(n,r)*p^r*(1-p)^n-r

 

Vedhæftet fil:bil.docx

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. juni 2013 af peter lind

Det er korrekt men det er ikke svaret på hvad der spørges om. Der spørges om mindst 1 d,v, s, 1, 2, 3, ....10 gevindster. I så fald beregnes det bedst som P( X > 0) = 1-P(X=0) = 1-(1-p)10


Svar #13
23. juni 2013 af py2t7 (Slettet)

det giver samme resultat


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. juni 2013 af peter lind

Kun næsten. Hvis du udregnede resultatet med tilstrækkelig mange cifre vil det ikke være det samme


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.