Matematik

Eksponentiel vækst bevis

24. juni 2013 af simonlinn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan beviser jeg f(x+Δx)? Det er længe siden jeg har lavet den. Har skrevet i mine noter at den ser sådan ud

 

f(x+Δx)= b· a(x+Δx)?b· ax·aΔx?aΔx· (b·ax )= aΔx·f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter potensregneregler som

an+m = an · am .

Med f(x) = b ·ax er så

f(x+Δx) = b · ax+Δx = b ·ax · aΔx = f(x) · aΔx

 


Svar #2
24. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Men hvorfor siger man f(x)=b·ax??


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fordi det er sådan man definerer en eksponentialfunktion, af den art, som benyttes i beskrivelsen af eksponentiel vækst.


Svar #4
24. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Hvis man så skal gøre rede for den eksponentielle vækstmodel, hvad skal man så sige udover forklaring på a og b? Det enste jeg ved er at jeg skal koble vækstrate og fremskrivningsfaktor og sammenligne med renteformelen.

 

Vækst har aldrig været min stærke side.... 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan også komme ind på halverings- eller fordoblingstid. Det må vel fremgå af din bog, hvad I har gennemgået i pensum. Se evt. https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1363158


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juni 2013 af mathon

af #1
         har du

                                     f(x+Δx) = b · ax+Δx = b ·ax · aΔx = f(x) · aΔx

                                     f(x+Δx) / f(x) = aΔx = (1+r)a
og relativ vækst
                                     (f(x+Δx) - f(x)) / f(x) = f(x+Δx) / f(x)  -  1 = (1+r)a - 1
som for

Δx = 1 giver                                    
                                     (f(x+1) - f(x)) / f(x) = f(x+1) / f(x)  -  1 = a - 1 = (1-r) - 1 = r
 
                       


Svar #7
24. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Hvordan kommer man så fra b ·ax · aΔx til f(x) · aΔx?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man benytter jo, at f(x) = b · ax


Svar #9
25. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Så man kan bare springe aΔx(b*a)x delen over? først bruger man potensregnereglen dernæst kan man bruge f(x) i stedet og så har vi f(x) = b · ax?


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man benytter en potensregneregel til at skrive

f(x+Δx) = b · ax+Δx = b · ax · aΔx

og så benytter man definitionen for f(x) til at indse, at de første to faktorer i det sidste udtryk er lig med f(x) . Hvor mange detaljer man vil have med i mellemregingerne er vel et spørgsmål om temperament og erfaring.


Svar #11
25. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Okay  :)

Hvordan kobler man så vækstraten ind? Forstår ikke helt vækstraten udover at det er r=a-1


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er jo netop forklaret i detaljer i #6 .


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. juni 2013 af mathon

#6 rettelse af tastfejl:

af #1
         har du

                                     f(x+Δx) = b · ax+Δx = b ·ax · aΔx = f(x) · aΔx

                                     f(x+Δx) / f(x) = aΔx = (1+r)Δx
og relativ vækst
                                     (f(x+Δx) - f(x)) / f(x) = f(x+Δx) / f(x)  -  1 = (1+r)Δx - 1
som for

Δx = 1 giver                                    
                                     (f(x+1) - f(x)) / f(x) = f(x+1) / f(x)  -  1 = a - 1 = (1-r) - 1 = r
 
                      


Svar #14
25. juni 2013 af simonlinn (Slettet)

Hvordan får man så den naturlige eksponentiel funktion ind i fremlæggelsen. Jeg skal inddrage en forklaring på f(x)=ex og har tænkt mig at sige at  den hedder naturlige eksponentielfunktion, da den er sin egen f'(x) og dens sætning (ekx)=k*e, hvor k er en konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. juni 2013 af mathon

egentlig
                         f(x) = b · ekx = b ·(ek)x = b · ax

  så enten arbejder du
  med eksponentialfunktionen
  på formen

                                                   f(x) = b · ax           eller         på formen      f(x) = b · ekx

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. juni 2013 af mathon

med henblik på renteformlen

                                                f(x) = b · ax
     kunne jo skrives
                                                b(x) = bo · ax         selv om det almindeligvis ikke bruges

    er der tale om kapital
    skrives
                                                K(x) = Ko · ax        eller da i rentesregning x er hel og derfor betegnes
                                                                             n(umerous)

                                                K(x) = Ko · an        som med fremskrivningsfaktoren a = (1+r) bliver til

                                                K(n) = Ko · (1+r)n  eller

                                                Kn = Ko · (1+r)n
 

                                             
  


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.