Kemi

Hjælp til én delopgave

28. juni 2013 af 1234radioen (Slettet) - Niveau: B-niveau

HejJeg har en opgave, der lyder: Der fremstilles en opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,10 g Ba(OH)2*8H2O i vand i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op med vand til mærket.

a) beregn de aktuelle koncentrationer af Ba2+ og OH-  i opløsningen

b) beregn pH for den færdige blanding

c) beregn de aktuelle koncentrationerner af Ba2+,NO3-  og OH- i blandingen.    JEG HAR LAVET BÅDE A OG B. JEG MANGLER KUN C. NOGEN; DER VIL HJÆLPE? ;-) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juni 2013 af mathon

c)
        ved 20ºC er vandopløseligheden af Ba(OH)2*8H2O 3,4 g pr 100 mL opløsning =
                                                                                          8,5 g pr 250 mL opløsning,
        hvorfor de 5,10 g i 250 mL er en umættet opløsning,
        hvilket betyder, at

                                             [Ba2+ (aq)] = c(Ba(OH)2*8H2O)
                              og
                                             [OH- (aq)] = 2 • c(Ba(OH)2*8H2O)

       


Svar #2
28. juni 2013 af 1234radioen (Slettet)

Mange tak, men jeg forstår ikke lige, hvilken formel, jeg skal bruge


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juni 2013 af mathon

 

                                          [Ba2+ (aq)] = c(Ba(OH)2*8H2O) = 0,0647 M
                              og
                                          [OH- (aq)] = 2 • (
0,0647 M) = 0,129 M


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

hvórdan har du fået Ba2+ til 0,0647? Jeg har fået 0,0405 ved at sige: 0,0162/0,400


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juni 2013 af mathon

             M(Ba(OH)2*8H2O) = M(BaO10H18) = sum({1,10,18}*{137.33,15.999,1.008}) g/mol = 315.464 g/mol

             c(Ba(OH)2*8H2O) = (m/M) / V = ((5,10 g)/(315.464 g/mol)) / (0,250 L) = 0,0647 M   umættet opløsning

   hvorfor
                 [Ba2+ (aq)] = c(Ba(OH)2*8H2O) = 0,0647 M

                 [OH- (aq)] = 2 • (0,0647 M) = 0,129 M

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Tak. Det er også det jeg har fået i opgave a, men det er opgave c, som jeg ikke kan finde ud af ;-) Kan du hjælpe mig med den?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Jeg kan virkelig ikke finde ud af c. Er der ikke nogen, der kan prøve at hjælpe mig - jeg er helt lost.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. juni 2013 af mathon

 

                 Hvor kommer NO3- fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. juni 2013 af Sinimini (Slettet)

Efter delopgave a står der: Opløsningen blandes nu med 150 mL 0,350 HNO3. Blandingens temperatur reguleres til 25 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. juni 2013 af mathon

det ændrer unægtelig forholdene:

b)

   150 mL 0,350 M HNO3 er ækvivalent med
                                                          n(H3O+) = (0,150 L) • (0,350 mol/L) = 0,0525 mol

    0,016167 mol OH- neutralliseres ved tilsætning af 150 mL 0,350 M HNO3.

    n(H3O+)overskud = (0,0525 mol) - (0,016167 mol)  = 0,0363 mol i blandingsvoluminet (250 + 50) mL = 400 mL

                           [H3O+] = (0,0363 mol) / ( 0,400 L) = 0,0908 M

                           pH = - log(0,0908) = 1,04

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. juni 2013 af mathon

c)

ved 25ºC:

                           [ Ba2+ ] = (0,0162 mol)/(0,400 L) = 0,0405 M

                           [ NO3- ] = (0,0525 mol0,1313 M)/(0,400 L) = 0,0405 M

                           [ OH- ] = (10-14 M2) / [H3O+] = (10-14 M2) / (0,0908 M) = 1,1013·10-13 M

 

 


Svar #12
28. juni 2013 af 1234radioen (Slettet)

Hvor får du 10^-14 fra i den aller sidste linje?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. juni 2013 af mathon

grundregel:

ved 25ºC

                             Kvand = [ H3O+ ] • [ OH- ] = 10-14 M2


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. juni 2013 af mathon

korrektion til tastfejl i #11

         [ NO3- ] = (0,0525 mol0,1313 M)/(0,400 L) = 0,0405 M  

--->   [ NO3- ] = (0,0525 mol) / (0,400 L) = 0,0405 M


Skriv et svar til: Hjælp til én delopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.