Matematik

Andengradspolynomium med rødder

15. august 2013 af Kertemin (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvis man har fået opgivet rødderne for en andengradspolunomium, men man mangler selve ligningen, hvordan finder man den så, ud fra rødderne?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis et 2.-gradsplynomium p(x) har rødderne r1 og r2 , kan det faktoriseres

p(x) = a·(x - r1)·(x - r2)


Svar #2
15. august 2013 af Kertemin (Slettet)

Men det er blot faktoriseringen, og ikke selve andengradsligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2013 af Stats

Kigger lige med her, da det ikke er noget som er gennemgået på min skole..

Hvad står r for?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

En 2.-gradsligning, der har de to rødder r1 og r2 er så

a·(x - r1)·(x - r2) = 0

hvor a kan vælges frit, sålænge a er forskellig fra 0 .


Svar #5
15. august 2013 af Kertemin (Slettet)

r = en af rødderne


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er forklaret i #1, at r1 og r2 er de to rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2013 af Stats

a·(x - r1)·(r - r2) = 0 <-- Det fede r, hvad står det for? Er det en valgfri rod?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Sorry, det var en tastefejl for x, og det er nu rettet i de to indlæg.


Svar #9
15. august 2013 af Kertemin (Slettet)

Andersen11: Nu har jeg smugkigget lidt i facitlisten. 

Opgaven lyder som følger: Bestem det andengradspolynomium x^2+px+q, der har rødderne x1 og x2 når: 

a) x1= 2, x2 = 3

I facitlisten står følgende svar: x^2-5x + 6, altså en ligning, og ikke en faktorisering. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. august 2013 af Stats

Ok. Fedt, faktoriseringen, den skal lige med i matematik noterne :D

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. august 2013 af Stats

Du skal bare løse faktoriseringen..

a·(x-r1)(x-r2) Vi indsætter og vælger a til at være 1.

1·(x - 2)(x - 3) = (x - 2)(x - 3) = x2 - 3x -2x + 6 = x2 - 5x + 6

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. august 2013 af mathon

hvis
                 x2 + px + q = 0  for  x∈{2,3}
gælder
                 p = -(2+3)

                 q = 2•3

...........
i en reduceret, ordnet og normeret andengradsligning

                 x2 + px + q = 0

med rødder r1 og r2,
er
         røddernes sum lig med koefficienten til x med modsat fortegn

                      -p = (r1+r2)  ⇔  p = -(r1+r2)
og
         røddernes produkt lig med ligningens konstantled

                      q = r1•r2
 


Svar #13
15. august 2013 af Kertemin (Slettet)

Undskyld, men er du sød lige at tage den igen? 
Er lidt i tvivl om, hvorfra du får det 6'tal? - Hvad sker der generelt fra vi går fra (x-2)(x-3) til x^2 - 3x - 2x +6?

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. august 2013 af Stats

Kvadratsætningerne.. (a - b)(c - d) = ac - ad - bc + bd

(x - 2)(x - 3) = x·x + x·(-3) + (-2)·x + (-2)·(-3)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #15
15. august 2013 af Kertemin (Slettet)

mathon: Er du sød lige at forklare mig, hvad  "x∈{2,3}" betyder her? 
Og hvorfor kommer der et - foran parentesen? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. august 2013 af Stats

x∈{2,3} Tegnet  betyder tilhøre Tuborg parentesen angiver hvad x tilhøre..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #17
15. august 2013 af Kertemin (Slettet)

mathon: hvis nu de to x'er var negative eks. -2,-3, ville man så også blot tilføje et minus uden for parentesen? 

Jeg er stadigvæk ikke sikker på, hvad det er, der styrer dette minus uden for parentesen. 

Har jeg forstået det ret, hvis jeg siger, at giver summen af rødderne i parenteserne et positivt tal, så skal der være et minus foran parentesen, giver det derimod et negativt tal, så skal der ikke være et minus foran parentesen? men derimod et (+)? 


Brugbart svar (0)

Svar #18
15. august 2013 af mathon

#17

                     ax2 + bx + c = 0       a ≠ a

                     a(x2 + b/ax + c/a) = 0
hvoraf
                     x2 + px + q = a        med    p = b/a   og   q = c/a

     

se


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. august 2013 af mathon

rettelse af tastfejl i #18's 5. linje:

                                                      hvoraf
                                                                          x2 + px + q = 0


            


Brugbart svar (0)

Svar #20
15. august 2013 af 123434 (Slettet)

11# Så dine rødder er -2 og -3?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.