Matematik

Finde vinkler ud fra koordinater

15. august 2013 af 6650 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan finder jeg vinklerne i en trkant ud fra Koordinaterne, som er :

A: (-3.-2)
B: (-3.-7)
C: (-1,75.-3,25)

På forhånd tak for alt hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2013 af mathon

beregn siderne
                                      a, b og c ved hjælp af punktafstandsformlen
og dernæst vinklerne
af cos-relationerne

                                      A = cos-1[(b2+c2-a2)/(2bc)]

                                      B = cos-1[(a2+c2-b2)/(2ac)]

                                      C = cos-1[(a2+b2-c2)/(2ab)]


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2013 af Stats

..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2013 af hesch (Slettet)

A: (-3.-2)
B: (-3.-7)
C: (-1,75.-3,25)

Linien BC's retningsvektor i et koordinatsystem = (-1,75 ; -3,25 ) - ( -3 ; -7 ) =  ( 1,25 ; 3,75 ).

BC danner derfor vinklen αBC = arctan( 3,75 / 1,25 ) med x-aksen.

Samme beregning foretages med linierne AB og CA.

Find den parvise differens mellem de tre fundne vinkler, og du har trekantens vinkler.

Og husk nu at tjekke, at summen af vinklerne = 180º ! !


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Alternativ til #3:

Dan de tre vektorer AB, AC og BC : 

AB = [0 ; -5] = (1/4)·[0 ; -20]

AC = [7/4 ; -5/4] = (1/4)·[7 ; -5]

BC = [7/4 ; 15/4] = (1/4)·[7 ; 15] .

De tre vinkler i trekanten kan da beregnes således:

Vinkel A beregnes som vinklen mellem vektorerne AB og AC .

Vinkel B beregnes som vinklen mellem vektorerne BA og BC .

Vinkel C beregnes som vinklen mellem vektorerne CA og CB .

Derfor er

cos(A) = AB • AC / (|AB|·|AC|) = 100 / ((02+202)1/2·(72+52)1/2) = 100/(20·√74) = 5/√74

cos(B) = BA • BC / (|BA|·|BC|) = 300 / ((02+202)1/2·(72+152)1/2) = 300/(20·√274) = 15/√274

cos(C) = CA • CB / (|CA|·|CB|) = (7·7-5·15) / ((72+52)1/2·(72+152)1/2) = -26/(√74 · √274)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2013 af hesch (Slettet)

#4:   Der ligger i #3 det skjulte trick, at hvis man har en lommeregner, der har lidt performans indenfor kompleks talregning ( rektangulær → polær, division, osv. ), og tegner trekanten i en kompleks talplan, kan f.eks. vinkel B beregnes ved:

AB / BC = ( B - A ) / ( C - B )

Resultat på polær form angiver nu komplementærvinklen til vinkel B.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er da en ganske interessant fremgangsmåde. Hvis der var en hentydning til det i #3, er den dog meget skjult.

Hvis man så repræsenterer trekantens vinkelspidser A, B og C ved de tre komplekse tal zA, zB, og zC, bør beregningen af, f.eks. vinkel B ske ved

<B = arg( (zA - zB) / (zC - zB) )

Her er

zA - zB = 5i   og   zC - zB = (7/4) + (15/4)i ,

hvorfor

(zA - zB) / (zC - zB) = 20i·(7 - 15i) / (72+152) = (300 +140i)/274 .

Heraf ser man så

cos(B) = 30 / √(302+142) = 30 / √(4·274) = 15/√274 .


Svar #7
17. august 2013 af 6650 (Slettet)

er der nogen der kan forklare mig hvad vektorerne er? 


Skriv et svar til: Finde vinkler ud fra koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.