Matematik

Andengradsligning

30. august 2013 af Jauz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal omskrive følgende ligning til en kvadratsætning: 4x^2 + 12x = -5 

Det har min lærer så gjort

(2x + 3)^2

Problemet er så at jeg ikke kanforstå HVORDAN 3 kan være det dobbelteprodukt af 12. 

Kan nogen forklare mig dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2013 af SuneChr

4x2 + 12x = - 5    er  ikke

(2x + 3)2 = 0

men   (2x + 3)2  =  4x2 + 12x + 9


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2013 af mathon

                     4x2 + 12x = -5

                     (2x)2 + 12x = -5

                     (2x)2 + 2 • (2x)•3 = -5

                     (2x)2 + 2 • (2x)•3 + 32 = -5 + 32

                     (2x+3)2 = 4

                     2x+3 = ±2

                                             2x = -1                               2x = -5

                                             x = - 1/2                               x = - 5/2

                     

                    


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

3 er heller ikke det dobbelte produkt af 12.

Derimod er 12x det dobbelte produkt af 2x med 3.

Der er tale om at kvadratkomplettere de to led 4x2 + 12x til kvadratet på en toleddet størrelse. Kvadratet på en toleddet størrelse (a+b) er

(a+b)2 = a2 + 2ab + b2 .

Det første led, 4x2, er klart kvadratet på 2x, dvs

4x2 = (2x)2

Det andet led, 12x, er ikke et kvadrat, men det er det dobbelte produkt af 2x med 3, dvs

12x = 2·2x·3 .

Hvis vi så lægger 32 til de to led 4x2 + 12x, får vi i alt de tre led i det udregnede kvadrat på venstre side. Vi skal naturligvis også lægge 32 til på højre side:

4x2 + 12x = -5 , vi lægger 32 til på hver side

4x2 + 2·2x·3 + 32 = -5 + 32  . Venstre side er nu kvadratet på en toleddet størrelse

(2x+3)2 = -5 + 32 , og på højre side kan vi reducere

(2x+3)2 = -5 +9 = 4 = 22 , hvoraf

(2x+3)2 -22 = 0 , der via en kvadratsætning bliver til

(2x+3+2)·(2x+3-2) = 0 , eller

(2x+5)·(2x+1) = 0 .

Denne ligning kan nu løses ved at benytte nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

#0

Hvis du skriver (2x+3)2 ud i prodktform, får du (2x+3)(2x+3) = 2x·2x + 2x·3 + 3·2x + 3·3 = 4x2+2·3·2x + 3·3.

Herudfra kan du finde de 12x.

Da du ikke har noget lighedstegn i tredie linie, går jeg ud fra, at der her er tale om en udregning af en del af ligningen, og at resultatet skal bruges i selve ligningen senere. Passer det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det drejer sig vist om at kvadratkomplettere venstresiden af ligningen, og det er det, der er fokusseret på i 3. linie i #0. Dette giver en genvej til løsning af ligningen, fordi højresiden ved kompletteringen også bliver et pænt kvadrattal.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. august 2013 af mathon

(2x+5)·(2x+1) = 0

4(x+5/2)(x+1/2) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2013 af SuneChr

Al den legen "Gæt og Grimasser" fordi trådstarter, som det alt for ofte sker, ikke gør sig umage med at være præcis. Der gættes og gættes, - men grimasserne er mange sikkert lykkeligvis forskånet for.


Svar #8
30. august 2013 af Jauz (Slettet)

Tak for alle jeres svar. :) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. august 2013 af mathon

#8

               x2 + 2x + 5 = 20

               x2 + 2x + 1 = 15 + 1

               (x + 1)2 = 42

               (x + 1)2 - 42 = 0

              (x+1+4) • (x+1-4) = 0

              (x+5) • (x-3) = 0

…men nu blev spørgsmålet i #8 slettet.

              


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

#5

Det var det, jeg havde i tankerne. Jeg fik ikke set #3 inden jeg sendte mit svar, da min PC var gået kortvarigt ned mens jeg skrev svaret.


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.