Matematik

Brøker!

01. september 2013 af Rezwan9 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg bliver lidt forvirret, når det er tre brøker, jeg skal plusse.

Eks.:

7/15 + 3/20 + 71/12

 

Hvilke reciprokke brøkker skal ganges med hvilke og hvorfor?

Tak, på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2013 af SuneChr

Find det mindste tal, hvor 12, 15 og 20 går op og brug dette tal som fællesnævner.
Skal vi så ikke blive enige om, at det, at lægge tal sammen, hedder sammenlægning eller addition.
Børnehaveklasser bruger din betegnelse, og nu er du ved at være voksen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2013 af mathon

                står der 71/12  eller  71/12


Svar #3
01. september 2013 af Rezwan9 (Slettet)

#2

Der står 71 / 12


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2013 af mathon

Fællesnævneren er 60

Forlæng de tre brøker, så de alle får nævneren 60.

Nu er de "af samme slags" = ensbenævnte og kan adderes

 
      7•4      3•3     71•5
     ------ + ------ + -----
     15•4    20•3    12•5

.

     28      9      355     28 + 9 + 355
     ---- + ---- + ----- = ------------------
     60     60     60              60


Svar #5
01. september 2013 af Rezwan9 (Slettet)

#1

Tjah, jeg skrev det bare hurtigt. Og ja, det vidste jeg godt. :P

 

#4

Mange tak! Men jeg kunne nu godt bruge en regnemåde, hvor jeg kan finde en fællesnævner uden at prøve mig frem ;)


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. september 2013 af mathon

måden at udregne fællesnævner:
 
primfaktoropløsning
                                    15 = 3•5
                                    20 = 22•5
                                    12 = 22•3

fællesnævneren/mindste fælles multipla
er
    produktet af alle de forekomende primfaktorer i den højeste potens, hvori de forekommer
    her
             FN = 22 • 3 • 5 = 60

                                   


Svar #7
01. september 2013 af Rezwan9 (Slettet)

#6

Mange tak for din hjælp!


Skriv et svar til: Brøker!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.