Matematik

TRIGONOMETRISKE FUNKTIONER

08. september 2013 af NannaSnulle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med jer :D
Håber på hjælp videre med en ligning, som jeg simpelthen ikke kan se mig ud af .

cos x + 3sinx = 0,x ∈ (0;2π) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2013 af peter lind

Brug et CAS værktøj hvis det er tilladt.

Alternativt.

Find u så tan(u) = 1/3. så får du

cos((x)+cos(u)*sin(x)/sin(u) = 0 og dermed

sin(u)*cos(x) + cos(u)*sin(x) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2013 af mette48 (Slettet)

cos x + 3sinx = 0,x ∈ (0;2π)  del med cos x              husk cos x ≠ 0

1+3 tan x =0                          træk 1 fra 

3 tan x = -1                            del med 3

tan x = -1/3                           slå op på din lommeregner             


Svar #3
08. september 2013 af NannaSnulle (Slettet)

Tusind tak, Mette. Jeg forsøger iherdigt. 
det ser ud til jeg forstår det - vender tilbage om lidt. 
 


Svar #4
08. september 2013 af NannaSnulle (Slettet)

hvad mener du med "del med cos x" - ska hele udtrykket deles med cos x


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2013 af mathon

#4
       (cos x + 3sinx) = 0                           ved division med cos(x) på begge sider    for   x ≠ π/2   og   x ≠ /2

       (cos x + 3sinx) / cos(x) = 0 / cos(x)

       1 + 3 • tan(x) = 0…            


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2013 af mette48 (Slettet)

#4 ja alle led skal divideres med cos x,  sin x/cos x = tan x


Svar #7
10. september 2013 af NannaSnulle (Slettet)

Okay.. 
det sidste led jeg gar lavet er, hvor jeg deler med 3 og fåt tan x = -1/3    er det så nu, jeg skal dividere med cos x ?? 

altså -->   tan x / cos x = -1 / 3 / cos x ??? 

håber i kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, der skal ikke dividers igen med cos(x). Løs ligningen tan(x) = -1/3 , x ∈ (0;2π) .


Svar #9
10. september 2013 af NannaSnulle (Slettet)

Okay.. 
så får jeg t = 0,3217 vs t = π - 0,3046 

må det være læsningen, eller? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2013 af mathon

                                                  tan(x) = tan(xo ± p•π)       p ∈ Z         så    x∈ [0;2π[

lommeregneropslag for p = 0
                                               x = xo = tan-1(-(1/3)) = -0,321751 men x∈ [0;2π[
så for p = 1
haves
                                               x = xo + π = -0,321751 + π = 2,81984
og for p = 2
haves
                                               x = xo + 2•π = -0,321751 + 2π = 5,96143

løsningen for p = 3 falder unden for det pincipale interval x∈ [0;2π[

løsningerne er altså
                                       x = 2,81984     og    x = 5,96143 
                                             
                                           
                                          
 


Svar #11
11. september 2013 af NannaSnulle (Slettet)

Tusind tak mathon.. 
det giver rigtig god mening for mig .. dog et lille spørgsmål. 
du siger x = xo = tan-1(-(1/3)) = -0,321751 men x∈ [0;2π[ - fordi at du via denne formel så kan finde det andet punkt for tan 

og x og xo - er henhodlvis det ene punkt og det andet punkt ikke? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

I #10 er x0 tallet xo = tan-1(-(1/3)) . Man benytter, at funktionen tan(x) er periodisk med perioden π .


Skriv et svar til: TRIGONOMETRISKE FUNKTIONER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.