Matematik

projektion

11. september 2013 af johs5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg skal have hjælp til opgave 4. Er det rigtigt opfattet at normalvektoren til l er 5 over -2, og retningsvektoren til A er 13 over 4. derefter kan man vel bare bruge formlen for projektion af en vektor på en vektor?

Vedhæftet fil: AFLOPG04 (1).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2013 af peter lind

Normalvektoren til l er rigtig. A er et punkt ikke en linje og har derfor ikke nogen retningsvektor. Den vektor du angiver er stedvektoren til A


Svar #2
11. september 2013 af johs5 (Slettet)

bruger man bare formlen som jeg har angivet i #0, eller skal man benytte en anden fremgangsmåde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2013 af mathon

Opgave 4 Der ergivet linjen   l:  5x−2y+1=0.
(a) Bestem koordinaterne til projektionen af A(13,4) p °a l.

(b) Bestem afstanden fra A til l.

..................................

a)
         A's projektionspunkt ligger på
         graferne for
                           5x - 2y + 1= 0     og linjen m gennem A vinkelret på l.
                                                      med normalvektor n = [2,5] og
                                                      ligningen
                                                      m:   nAP = 0      hvor P(x,y) er et vilkårligt punkt på m

                                                      m:   [2,5] • [x-13,y-4] = 0 

                                                      m:   2x - 26 + 5y - 20 = 0

                                                      m:   2x + 5y - 46 = 0
  hvoraf

                      I:     5x - 2y = -1
                      m:   2x + 5y = 46…
                                                      
           
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke tale om at projicere en vektor på en vektor, men om at projicere et punkt på en linie. Man skal bestemme det punkt P på den givne linie l, så at vektoren PA står vinkelret på liniens retningsvektor.


Svar #5
11. september 2013 af johs5 (Slettet)

#3 er koordinaterne så (-1,46)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

For et punkt P på linien med ligningen 5x -2y +1 = 0 gælder der, at y = (5x+1)/2 . Vektoren PA fra et punkt på linien til punktet A(13,4) er da

PA = [ 13-x ; 4 - (5x+1)/2 ] .

For at P kan være projektionen af A på linien, skal denne vektor skal stå vinkelret på liniens retningsvektor r = [2 ; 5] , dvs

2·(13-x) + 5·(4 -(5x+1)/2) = 0 , eller

52 -4x +40 - 25x -5 = 0 , eller

29x = 87, dvs

x = 3 .

Punktets koordinater er da P(3;8) .


Skriv et svar til: projektion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.