Dansk

rettelse af komma.....

30. oktober 2005 af ASLAK (Slettet)
Sæt kun nyt komma i teksten
Med jævne mellemrum (læser) /man/ i aviserne, at /de unge/ i dag hverken (kan) stave, sætte komma eller andre tegn. /Det/ /de/ egentlig (mener), (er) at i gamle dage (var) /alting/ bedre, men /det/ (er) da noget sludder. /Jeg/ (mener) /det/ (er) godt, hvis /man/ (kan) sætte komma kommaerne de rigtige steder, og /ikke/ (laver) alt for mange fejl for så (gør) /man/ et godt indtryk på de mennesker /der/ (læser) ens tekst herunder, f.eks. en censor! Hvis man ikke (sætter) /kommaer/ det jo også sværere at finde ud af hvor man (skal) /gøre/ ophold, når man (læser) /teksten/. Desuden (ser) /det/ sjusket ud, når /man/ ikke (er) konsekvent i sin tegnsætning. Ofte (vil) /det/ navnlig i lange og indviklede sætninger være nødvendigt med kommaer, for overhovedet at forstå hvad /der/ (står). Så /det/ (er) bare med at komme i gang, /med/ at (lære) NYT KOMMA. /Det/ (er) hvad /jeg/ (vil) anbefale jer at gøre hvis, /I/ (vil) være gode skribenter, og hvem (vil) ikke /det/?

(verballedet) = Udsagnsord
/subjektet/ = Grundledet
#hovedsætning#
¤ledsætning¤

Det som jeg ikke kan forstå det er hvad en hovedsætning og en ledsætning er. Håber at i lige gider at forklare mig det kort, altså hvordan det bruges og hvornår det skal bruges.
Jeg har i hvert fald prøvet at sætte de kommaer jeg tror der skal sættes, men jeg er sikker på nogen af dem er forkerte så pleeaassseeee vil i ikke rette teksten det haster nemlig RIGTIG meget!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2005 af MacMadsen (Slettet)

Hvis du bruger ny komma regel, så skal du ikke sætte komma hver gang du har et grundled og verballed.
En hovedsætning er en sætning der beskriver meningen i sætningen og en ledsætning ligger sig op af hovedsætning. En hovedsætning kan stå alene og give mening. Det kan en ledsætning ikke.

Beklager men mere ved jeg ikke om de nye kommaregler. Jeg holder mig til de gamle med kryds og bolle. Det er det nemmeste synes jeg.

Svar #2
30. oktober 2005 af ASLAK (Slettet)

er der virkelig ikke nogen som lige kan kigge på det jeg har lavet.....

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2005 af danielruhmann (Slettet)

http://www.dsn.dk/kommaregler_haefte.pdf

så kan du bare gå i gang med at læse:-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2005 af Alexander Stephanou (Slettet)

Det nye komma er vanvittigt ringe, og det er meget ringe benyttet den dag i dag. Det grammatiske komma, jf. verbal/subjekt-princippet, er det klart mest brugte, og derfor er det, såvidt jeg er orienteret, også genindført på lige fod med det nye komma.

Skriv et svar til: rettelse af komma.....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.