Matematik

Hvor ligger fejlen? :(

18. september 2013 af Parq

Hej jeg har en ligning hvor jeg skal isolere P:

8/p = -10+3p

jeg ganger med p på begge sider og får: 8 = -10+3p^2 <=> 18=3p^2 <=> 18/3=p^2 jeg tager dernæst kvadratroden på begge sider: √18/3=p og får p=2,5

Når jeg løser den på lommeregner får jeg p=4...
Er der nogen der kan gennemskue hvad jeg gør forkert? :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du glemmer at gange -10 med p på højre side.

Den korrekte ligning er en 2.-gradsligning med to forskellige rødder.


Svar #2
18. september 2013 af Parq

at gange -10 på højre side? men -10 er plusset på. Jeg flytter den over til venstre side af lighedstegnet så der står 8+10=3p^2


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er galt, hvad du laver der.

Man ganger med p på hver side:

(8/p) · p = (-10+3p) · p , dvs

8 = -10p + 3p2


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2013 af mathon

                          8/p = (-10 + 3p)

                          p•8/p = p•(-10 + 3p)                         

                          8 = -10p + 3p2

                          3p2 - 10p - 8 = 0


Svar #5
18. september 2013 af Parq

orh stupid me! tak for hjælpen!! :))


Svar #6
18. september 2013 af Parq

Det betyder´; andengradsligning.. ikke sandt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, som det er nævnt i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2013 af SuneChr

# 0    Ligningen     8/p  =  - 10 + 3p     er ensbetydende med
      ,
hvor man ganger over kors.

 


Skriv et svar til: Hvor ligger fejlen? :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.