Matematik

Hvordan argumenterer jeg?

23. september 2013 af Sinimini (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har en opgave, som lyder:

To funktioner f og g er bestemt ved  f(x)=1/2x+c og g(x)=3x-2

a) Bestem en forskrift for hver af funktionerne h=f sammensat g og k=g sammensat f

b) Bestem c, så h(x)=k(x)  for ethvert x.

Jeg har lavet begge opgaver, og har fået c til at være 1/2. Men hvordan argumenterer jeg for, at h(x)=k(x) gælder for erthvert x?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Beregn forskrifterne for

h(x) = f(g(x)) , og k(x) = g(f(x)) .

b) De to forskrifter for h(x) og k(x) er identiske, hvis og kun hvis deres koefficienter stemmer overens.


Svar #2
23. september 2013 af Sinimini (Slettet)

Taak, men hvad menes der med koefficienter? Er det at x skal være ens?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionerne er alle lineære funktioner af formen ax + b. To lineære funktioner p(x) = ax+b og q(x) = cx + d er identiske, hvis og kun hvis a = c og b = d .


Svar #4
23. september 2013 af Sinimini (Slettet)

Jamen der står jo i opgaven, at det skal gælde for ethvert x? Så forstår jeg ikke lige det med koefficienter. Jo, jeg forstår godt, at det er a og b, men hvad har det med "ethvert x" at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

At to lineærer funktioner er lig med hinanden for ethvert x, betyder at de er identisk lig med hinanden, og det betyder igen, at deres koefficienter stemmer parvis overens, som vist i #3.


Svar #6
23. september 2013 af Sinimini (Slettet)

Kan man så godt sige, at det gælder for alle x, når man sætter h(x) lig med k(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal jo bestemme koefficienterne, så at de to funktioner er identisk lig med hinanden, dvs, de to funktioner skal have de samme koefficienter. Man kan beregne den ene funktions koefficienter, og i den anden funktion indgår der en konstant c, som man så kan bestemme, så funktionens koefficienter er lig med koefficienterne i den anden funktion.


Svar #8
23. september 2013 af Sinimini (Slettet)

der stod bare i opgaven, at vi skulle bestemme c - ikke noget med de andre koefficienter


Skriv et svar til: Hvordan argumenterer jeg?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.