Matematik

Differentialkvotienter

24. september 2013 af Krellebab (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg har fået udleveret en opgave som lyder:

"Bestem en ligning for tangenten til funktionen f(x)=2x^3-x der har hældningen 5. (der er to løsninger)"

Er helt med på hvordan man finder tangentens ligning når man har x0, men jeg får i dette tilfælde ikke en x0-værdi men kun at vide at den har hældningen 5, hvordan finder jeg så ligningen for funktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Start med at løse ligningen f '(x0) = 5. Derved finder man x-koordinaterne til alle de røringspunkter, hvor tangenten har en hældningskoefficient lig med 5.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2013 af peter lind

Hældningen af tangente i røreingspunktet er f'(x) så løs ligningen f'(x) = 5


Svar #3
24. september 2013 af Krellebab (Slettet)

Kan det så godt passe at man kun får en x-værdi? Jeg får kun 1,4797


Svar #4
24. september 2013 af Krellebab (Slettet)

Nej har lavet fejl


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, det er ikke korrekt. Differentier først funktionen f(x) og løs så ligningen

f '(x0) = 5 .

Der er to forskellige løsninger.


Svar #6
24. september 2013 af Krellebab (Slettet)

Får x til 1 og -1


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2013 af peter lind

Det er korrekt


Svar #8
24. september 2013 af Krellebab (Slettet)

godt, så forstår jeg det, får de to tangent ligninger til y=5x-4 og t=5x+4. Og som jeg lige kan se er det rigtigt, mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. september 2013 af 123434 (Slettet)

8# hvad gjorde du for at finde frem til facit?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man opstiller tangentligningen for hver af de to fundne værdier af x0 , x0 = 1 og x0 = -1 . Hertil skal man beregne f(x0) .


Skriv et svar til: Differentialkvotienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.