Matematik

opgave 6 fra eksamens hæftet for mat a 31 maj 2012

27. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Funktionen f er givet ved f(x) = a•x3 + b•x2

grafen for f har et lokalt ekstremumspunkt i punktet A(2,2)

a) Bestem konstanterne a og b.

Skal bruge lidt hjælp, kan ikke lige huske hvordan det er man lige gør det her. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

f'(2) = 0

f(2) = 2

Vi finder først f'(x) = a•3x2 + b•2x

f(2) = a•23   + b•22   = 2

f'(2) = a•3•22 + b•2•2 = 0

Så har man en ligning med to ubekendte som man kan udregne :). Man differentiere mht. x, så konstanter a og b vil være det samme i f' som f hvis det giver menning. f'(2) kender vi højre siden fordi der er ektrem når f'(x) = 0 og det er den netop i f'(2).


Svar #2
27. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

Er godt med på hvordan du kan konstaterer og komme frem til de to ligninger, men sys ikke rigtig at kunne forstå hvordan du vil udregne dem ?

Er det noget med at finde ud af hvad den ene konstant a eller b er i den ene ligning og så bytte det resultat ud med den pågældene konstant i den anden ligning ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Ja, du er inde på det rigtige. Der må være et eksempel i din bog omkring løsning af et ligningssystem med 2 ubekendte. Hvis du ikke kan forstå det i din bog, så skriv endelig igen.

Der er 3 metoder til løsning af ligningssystem med 2. ubekendte. Grafisk, substitution, og lige store koeffiencters metode. Lad os prøve undgå at løse det grafisk i første omgang :)


Svar #4
27. september 2013 af Barcelona1987 (Slettet)

Kommer ikke helt frem til det rigtig når jeg gør som min bog beskriver det..

1) a • 2+ b • 22 = 2  <=> a • 8 + b • 4 = 2    <=> b = 2/4 - a • 8

2) a • 3+ (2/4 - a • 8) • 2 • 22 = 0    <=> 12a + 1 - 2a •16 • 4 = 0  <=> 12a -1 -128a = 0  <=> 116a = -1  <=> a = -1/116

1) b = 2/4 - a • 8   <=> b = 2/4 • (-1/116 • 8)   <=> b = 33/58  eller 0,568965517

f(x) = a • x3 + b • x2    <=> (-1/116) • 23 + (33/55) • 22  <=> f(x) = 2,206896551

Og det passer jo ikke helt når jeg ved det skal give 2.

Laver jeg en regnefejl et sted ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2013 af LuckyLuc (Slettet)

Løsning ved substutition:

Ligning 1: 3a + b = 0

Ligning 2: 8a + 4b = 2

Fra ligning 1: b = -3a

Indsætter ind i ligning 2:

8a + 4(-3a) = 2

a=-1/2

Vi kan så indsætter -1/2 ind i ligning 1 da det er vores a:

3(-1/2) + b = 0

b = 3/2


Skriv et svar til: opgave 6 fra eksamens hæftet for mat a 31 maj 2012

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.