Matematik
Logaritme
Den naturlige logaritme er defineret som
Men hvordan er logaritmen med grundtallet 10 defineret, samt logaritmen med den varierende grundtal (altså hvilken som helst grundtal)
Tak på forhånd
Svar #1
28. september 2013 af peter lind
Log10(x) = k*ln(x) hvor k bestemmes af 1 = log10(10) = k*ln(10) hvoaf man får k= 1/ln(10)
Svar #4
28. september 2013 af LeonhardEuler
Så er det så ensbetydende med
Og
Fx. In(3) er så rent faktisk arealet under funktionen f(x) = In(x) i grænseværdien 1 til 3.
Svar #6
28. september 2013 af LeonhardEuler
Tusind tak.
Et spørgsmål mere.
Hvordan kan regne uden ''In'' knappen, for eksempel In(5). Man skal vist nok bruge grundtallet ''e''. Men hvordan?
Svar #7
28. september 2013 af peter lind
Det kan gøres med for eks. en Taylorrække udvikling af ln(x) som det simpleste.
Svar #8
28. september 2013 af LeonhardEuler
Hvordan det? Kan du vise et eksempel (Selvfølgelig hvis det er kort udregning. Hvis ikke kan du råde mig en hjemmeside om det?).
Hvordan regner lommeregneren In(a)?
Svar #11
28. september 2013 af peter lind
Man kan bruge Taylorrækker. Du kan læse om dem på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/raekker.html#taylor
Svar #12
28. september 2013 af LeonhardEuler
ln(1 + x) = x –
x2 2 + x3 3 – ... + (–1)n+1 xn n + ...
Svar #14
28. september 2013 af LeonhardEuler
Hvor lang tid skal man forsætte indtil man rammer en nogenlunde godt bud på resultatet af fx. In(2). Jeg har indtil videre nået til den 31 brøk og der er afvigelse på lidt over 2,36 %.
Og er det den teknik lommeregneren benytter?
Svar #15
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#0
Logaritmefunktionerne log(x) og ln(x) skrives med et lille bogstav l (lille L), ikke med L eller stort i .
Svar #16
09. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#12
Rækken
ln(1+x) = ∑∞n=1 (-1)n+1·xn/n
konvergerer for x2 < 1 og for x = 1. Rækken for ln(2) (den harmomiske række)
ln(2) = ∑∞n=1 (-1)n+1/n
er konvergent, men den konvergerer meget langsomt. Leddene omkring led nr 1000 i rækken har alle en værdi tæt ved 1/1000, og de skrifter fortegn hver gang, så man trækker 1/1000 fra og lægger næsten det samme til igen . Ved led nr 10000 har leddene værdier omkring 1/10000 . Den harmoniske række er ikke en effektiv måde at beregne ln(2) på. Lægger man derimod leddene sammen 2 og 2 får man
ln(2) = 1/2 + 1/12 + 1/30 + 1/56 + ...
= ∑∞n=1 1/((2n-1)·2n)
Denne række består af lutter positive led og konvergerer hurtigere end den harmoniske række. Alligevel skal man have mange led med for at beregne ln(2) på denne måde med bare en beskeden nøjagtighed.
En meget hurtigere konvergerende række for ln(x) er rækken
ln(x) = 2·∑∞n=0 (1/(2n+1))·((x-1)/(x+1))2n+1 , x > 0 .
For x = 2, får man
ln(2) = ∑∞n=0 (2/(2n+1)) · 1/32n+1
= (2/3) + (2/5)·(1/33) + (2/7)·(1/35) + (2/9)·(1/37) + ...
Med bare 6 led får man ln(2) beregnet til 6 betydende cifre.
Skriv et svar til: Logaritme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
