Samfundsfag

Delopgave A: Udfordringer for dansk økonomi

29. september 2013 af anne12396 (Slettet) - Niveau: A-niveau

HJÆLP! Jeg sidder med en opgave i samfundsfag, som lyder følgende:

Delopgave A: Udfordringer for dansk økonomi

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag A1 kan udledes om udviklingen i det offentlige budget og økonomisk ulighed i Danmark.

Besvarelsen skal understøttes af beregninger, der tydeliggør udviklingen.

Der er 4 tabeller og én figur vedlagt...

Er der en venlig sjæl, der kan finde ud af dette (som muligvis har lavet opgaven) eller hjælpe mig? Jeg er låst helt fast, og skal aflevere imorgen kl. 12.30? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2013 af Snapso (Slettet)

Det er lidt svært at hjælpe dig, når vi ikke kan se tabellerne og figuren.


Svar #2
29. september 2013 af anne12396 (Slettet)

Forståeligt. Men tabellerne viser i princippet bare en negativ udvikling i dansk økonomi fra ca. 2001-2012. I tabel 1 ses en MEGET negativ udvikling i den offentlige sektors saldo, og samtidig en stigende gæld i den offentlige sektor. I tabel 2 ses arbejdsstyrken og udenfor arbejdsstyrken målt i personer, hvor man kan se, at arbejdsstyrken i alt er blevet færre, og ledige er blevet flere. I tabel 3 ses en udvikling i antallet af fattige personer fra 1993-2009, hvor der fra 1993-2001 var en stigning på 2,5%, mens der fra 2001-2009 var en stigning på 52,9%. I tabel 4 ses en gennemsnitlig marginalskat for fuldtifdbeskæftigede i procent, hvor den i 2003 ligger på 53,5, 2005=52,0, 2007=52,7, 2009=50,5 og 2011=46,3. Og i en figur til sidst ses den årlige gevinst for boligejere i sparet ejendomsværdiskat som følge af skattestoppet. Det ses at den rigeste tiendedel vinder 20.000 kr, mens den fattigste tiendedel vinder sølle ca. 1000 kr.

Det var et kort og hurtigt overblik over dem, ved ikke om du kan hjælpe ud fra det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2013 af Snapso (Slettet)

Så skal du vel bare bruge tallene til at beskrive udviklingen i dansk økonomi. Fx at der er øget ulighed fordi dem der ejer mest får meget mere ud af skattelettelserne end dem der ejer mindre. At arbejdsstyrken falder mens ledigheden stiger er også et dårligt tegn på, at der kommer mange flere ældre og færre til at forsøge dem, samtidig med at de arbejdsduelige vi har, har svært ved at finde arbejde. En stor udlandsgæld er også problematisk, da den til sidst kan blive så stor, at vi har svært ved at betale tilbage. Hvis de lande vi låner penge af ikke stoler på vores kreditværdighed, vil renterne for nye lån blive meget højere jvf. Grækenland og Spanien. Skatteprocenttallene er et udtryk for at der i nogle år er blevet ført en politik, som har tilgodeset de mest velhavende i landet og dermed skabt mere ulighed.


Skriv et svar til: Delopgave A: Udfordringer for dansk økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.