Fysik

HJÆLP TIL VARMEENERGI!

02. oktober 2013 af Cazador - Niveau: A-niveau

På en campingplads opvarmes 1,8 L vand med en spritbrænder fra 18 grader celcius til 80 grader celcius. Ved opvarmningen, der varer 15 min, bruges 32 g sprit.


a) Hvor meget varmeenergi udvikles der ved afbrændingen af 32 g sprit?

Jeg skal bruge denne formel ikke?: E = m * c * ?T

Men hvad er hvad? Jeg ved at c er 2430 og ?T er 62, men hvad er m, er det 32 g eller 1,8 L


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2013 af MathiasJordan (Slettet)

jeg tænker at m er massen af vand. Dvs, 1,8 L


Svar #2
02. oktober 2013 af Cazador

Så 1,8 * 2430 * 62? 


Svar #3
02. oktober 2013 af Cazador

Men det giver 266814 J, og det skal give 810 Watt, så noget i formlen er forkert, kan bare ikke finde ud af, hvad det er, eller om jeg bruger den forkerte formel...


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2013 af MathiasJordan (Slettet)

den der c værdi er jeg lidt i tvivl om ?

jeg tænker lidt nummer tre i tablen på wiki 
http://da.wikipedia.org/wiki/Varmefylde

4,184–4,186 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2013 af Jerslev

#0: Forkert formel. Den formel, du har der, beskriver en temperaturændring.

Du skal beregne, hvor meget energi, der produceres ved afbrænding af 18g sprit.

Hint: Hvilken type energi omdannes til termisk energi ved afbrænding?

#1: Masse og volumen er ikke det samme.

#2: Enheder?

#3: Du omtaler hhv. en energi og en effekt. Opgaven spørger efter en energi og ikke en effekt.

#4: Enheder?

- - -

mvh

Jerslev


Svar #6
02. oktober 2013 af Cazador

Jeg ved det ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ved beregning af den energimængde, der kræves for at opvarme 1,8 L vand fra 18C til 80C, skal man benytte den specifikke varmekapacitet for vand, cvand = 4,186 kJ/kg/K . Benyt så formlen i #0 hvor m er massen af vandet og ΔT = 62 K .


Svar #8
02. oktober 2013 af Cazador

Er det her rigtig udfyldt: 1,8 kg * 4,186 kJ/kg/K * 62 ? Det giver 467, men det skal gi' 810 W.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Resultatet er en energi, som du ikke umiddelbart kan sammenligne med en effekt. Sørg for at angive enheder på resultatet. Et resultat er ikke korrekt, hvis enhederne mangler.


Svar #10
02. oktober 2013 af Cazador

Det er det jeg ikke forstår... Hvis resultatet er en energi, hvorfor skal det så give 810 W.


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det skal det heller ikke. Du må blande tingene sammen. 810W er en effekt, ikke en energi.


Svar #12
02. oktober 2013 af Cazador

Okay det forstår jeg, men hvad er resultatet så? :-)


Svar #13
02. oktober 2013 af Cazador

Nej undskyld det skal gi' 810 kJ


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er jo resultatet af din udregning i #8

E = 1,8 kg * 4,186 kJ/kg/K * 62 K = ...

og det giver ikke 810kJ.

Måske har du også en brændværdi for sprit. Så skal du jo i stedet udregne energien, der udvikles ved afbrænding af den angivne mængde sprit. Resultatet ovenfor er den energi, der skal tilføres for at opvarme den angivne mængde vand.

Start altid med at formulere hele opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. oktober 2013 af zxcvbzvb (Slettet)

Nu er det jo også oplyst, at opvarmningen tager 15 min. Ved at dividere den fundne energi med denne tid (omregnet til sekunder) får man den effekt, spritbrænderen har ydet. Men jeg får det nu ikke til 810 W. Er der oplyst noget med en virkningsgrad?


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

I #14 formoder jeg, at der også er givet en brændværdi for sprit, og at det er varmeudviklingen ved forbrænding af sprit, man skal beregne.


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. oktober 2013 af mathon

sprits officielle brændværdi er 29,7 MJ/kg


Skriv et svar til: HJÆLP TIL VARMEENERGI!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.