Matematik

Differentialligning

07. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Sidder ret meget fast i dette spørgsmål.

(a) Find den fuldstændige løsning til di?erentialligningen  y'' + 2y' − 3y = 0.

(b) Find for enhver reel værdi af konstanten a den fuldstændige løsning til di?erentialligningen                        y'' + 2y' − 3y = e^ax

(c) Find, stadig for alle a, den partikulære løsning y(x) til problemet i (b) som opfylder y(0) = y'(0) = 0.

Jeg har lavet opgave a) og fået y=C1ex+C2e-3x men kan simpelthen ikke finde ud af b) og c)

Opgave a) er løst i hånden, mens opg. b) og c) skal løses med maple. Ved dog ikke hvordan dette gøres i maple, men det ville nok hjælpe hvis jeg i første omgang forstod det... :)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2013 af peter lind

b) du kan gætte på en løsning af formen y=k*eax. Sæt det ind i differentialligningen. Det giver en ligning til bestemmelse af k. For a=1 eller a=-3 går den ikke idet alle sådanne løsninger vil være løsning til den homogene ligning. For dem kan du i stedet prøve k*x*eax Addering af løsningerne til den homogene ligning

c) Find y'  Ligningerne y(x) = 0 og y'(x) = 0 giver 2 ligninger til bestemmelse af de arbitrære konstanter C1 og C2


Svar #2
07. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

er ikke helt sikker på jeg forstod b), har gjort som på det vedhæftede screen shot...

Vedhæftet fil:Skærmbillede (10).png

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2013 af peter lind

Du skal også finde y'' og y' og sætte det ind i differentialligningen. Det vil give en lineær ligning i k*eax

For a forskellig fra  1 og -3 vil der ikke være nogle problemer For a=1 eller a=-3 vil du få ligningen 0=0, som du ikke kan bruge til noget


Svar #4
07. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Så indtil videre ser det sådan her ud... Jeg ved godt jeg spørger meget, men jeg vil så gerne forstå det ordenligt :)

Vedhæftet fil:Skærmbillede (12).png

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2013 af peter lind

I den sidste bør du erstatte a med henholdsvis 1 og -3. ellers er du færdig med  det spørgsmål


Svar #6
07. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)

Så for den sidste for jeg:

med a=1  1/(x+2x+1)

med a=-3  1/(9x-6x+11)

Men i opgave c) hvad er det så for en ligning jeg skal differentiere, for så at få et udtryk med konstanter C1 og C2  ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis man forsøger med en løsning af formen

y = k·x·eax

og indsætter i den inhomogene ligning, får man betingelsesligningen

(ka2x+ak+ka)eax + 2(kax + k)eax - 3kxeax = eax , dvs.

((ka2 + 2ka -3k)x + 2ka +2k -1)eax = 0

der skal være opfyldt for alle x, så man finder

ka2 + 2ka -3k = 0   og   2ka +2k -1 = 0 , dvs.

k·(a-1)(a+3) = 0    og   2k·(a+1) = 1 , dvs

(a = 1 ∧ k = 1/4)     eller    (a = -3 ∧ k = -1/4)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2013 af peter lind

Jeg skulle i #5 have tilføjet at du skal adderer den generelle løsning (altså C1ex+C2*e-3x) til de løsninger du har fundet for den inhomogene ligning.

Hvis funktionerne betegnes med f(x) skal du finde f'(x) og opstille ligningern f(x) = 0, f'(x) = 0. Det giver 2 ligningermed de 2 ubekendte C1 og C2, som du må løse


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.