Matematik

Eksponentielt

07. oktober 2013 af inger91 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave.

Stoffet natrium-24 er radioaktivt og omdannes gradvist til et andet stof (magnesium-24).
Mængden af natrium-24 aftager eksponentielt som funktion af tiden med en halveringstid på 15,0 timer.
Et præparat indeholder på et tidspunkt 3,00 mikrogram natrium-24.

a) Hvor mange mikrogram natrium-24 er der tilbage efter 12 timer?

b) Hvor lang tid går der, før der er 0,50 mikrogram natrium-24 tilbage?

Jeg er helt væk?

I opgave a tænkte jeg at jeg kunne anvende formlen: f(x)=b*a^x, hvor at 3,00 = b og 12,0 timer = x, men hvad så med vores a?

Skal jeg isolere a i formlen T1/2 = log(1/2)/log(a), i så fald hvordan gør jeg lige det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

a)

    T1/2 = ln(1/2) / ln(a)

    a = (1/2)1/T1/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

a bestemmes ud fra oplysningen om halveringstiden . Forskriften er så

f(x) = 3,0 · (1/2)x/15


Svar #3
07. oktober 2013 af inger91 (Slettet)

hvad er det der In?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

ln() er den naturlige logaritmefunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2013 af LubDub (Slettet)

b)

efter konstanten a er fundet som i #1 sættes f(t) lig 0,50

      f(t) = 0,50 = 3,00·at

.. nu kan t isoleres


Svar #6
07. oktober 2013 af inger91 (Slettet)

Okay, mange tak alle sammen! :)


Skriv et svar til: Eksponentielt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.