Matematik

Mængder

08. oktober 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg vil godt vise, om disse udtryk gælder distributive love,

i) A ∪ (B \ C) = (A ∪ B)\ (A ∪ C)

ii) A ∩ (B \ C) = (A ∩ B)\ (A ∩ C)

iii) (A\B)' = A' \ B'

hvor mærket ' betegnes komplementærmængden. Hvis jeg forsøger ved første udtryk, får jeg

x ∈ A ∪ (B \ C) ⇔ (x ∈ A) ∨ (x ∈ B \ C)

⇔ (x ∈ A) ∨ ((x ∈ B) ∧ (x ∉ C))

⇔ ((x ∈ A) ∨ (x ∈ B)) ∧ ((x ∈ A) ∨ (x ∉ C))

⇔ (x ∈ A∪B) ∩ ((x ∈ A) ∨ (x ∉ C))  <--- jeg kan ikke komme videre. Så kan jeg sige, at det ikke gælder distributive love? Der står også, at man kan angive et modeksempel. Men jeg ved stadig ikke helt om det. Kan jeg eksempelvis lade mængder definere følgende A = {a}, B = {a, b} og C = {a, b, c}, og ser om det passer på venstre og højre af lighedstegnet? Hvis det er muligt, og at det ikke passer, kan man sige, det er et modeksempel?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. oktober 2013 af Chrystine (Slettet)

Det sidste først: Ja, når du skal angive et modeksempel, definerer du nogle mængder og ser om højre og venstre side af lighedstegnet giver det samme.

Du kunne definere nogle endnu mere konkrete mængder som:
A={1,2,3,4}
B={2,4,6,8}
C={3,4,5,6},
med en grundmængde G={1,2,3,4,5,6,7,8}.

Så vidt jeg umiddelbart kan regne ud, duer de som modeksempler på i og iii.

Jeg synes ofte, at det hjælper at tegne mængderne som Venn diagrammer (google det, hvis du er i tvivl om navnet), ligesom man gjorde i folkeskolen og gymnasiet, for det visuelle overblik kan give god indsigt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Ved at bruge Venn diagrammer http://en.wikipedia.org/wiki/Venn_diagram er det let at se, at 1) er falsk og 2) er sand.


Svar #3
09. oktober 2013 af DelFerro (Slettet)

#2

Ja, du har ret med Venn diagram. Jeg kan også se, at iii) er falsk. Jeg tænker, hvordan man kan bevise det matematisk uden at vise diagrammet. Hvis vi starter med ii), får jeg:

x ∈ A ∩ (B \ C) ⇔ (x ∈ A) ∧ ((x ∈ B) ∧ (x ∉ C)) ⇔ ((x ∈ A) ∧ (x ∈ B)) ∧ (x ∉ C) ⇔ x ∈ (A ∩ B) \ C).

På højre side, har man

x ∈ (A ∩ B)\ (A ∩ C) ⇔ ((x ∈ A) ∧ (x ∈ B)) ∧ ((x ∉ A ) ∧  (x ∉ C)) ...

jeg går her i stå, da jeg generelt ikke ved hvad (p ∧ q) ∧ (r ∧ s) ≡ .... giver før jeg kommer videre. Kan du hjælpe mig? 


Svar #4
09. oktober 2013 af DelFerro (Slettet)

Eller glem det. Jeg tror bare det er lettere, hvis jeg viser modeksemplet. Fra 

#1, A={1,2,3,4}, B={2,4,6,8} og C={3,4,5,6}

ser vi på i)

venstre side

B \ C = {2, 3, 5, 8} , så A ∪ (B \ C) = {1, 2, 3, 4, 8}

på højre side

A ∪ B = {1, 2, 3, 4, 6, 8} og A ∪ C = {1, 2, 3, 4, 5, 6}, så (A ∪ B )\ (A ∪ C) = {8},

altså er {1, 2, 3, 4, 8} ≠  {8}. Har jeg vist det korrekt med modeksemplet?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. oktober 2013 af Chrystine (Slettet)

Jeg ville mene, at B \ C = {2, 8}.
Men du kommer frem til det rigtige med A ∪ (B \ C) = {1, 2, 3, 4, 8},
og resten er fint.

Som nævnt i #1, prøv at illustrere det for dig selv med Venn diagrammer - De duer også til det konkrete eksempel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2013 af SanneHa (Slettet)

ii) kan da ikke vises ved modeksempel da den er sand.

Ergo skal den bevises.


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremgår jo også af svaret i #2.


Skriv et svar til: Mængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.