Matematik
Induktionsbevis
Har brug for hjælp til induktionsskridt i tre beviser.
Det første bevis:
p(n): 2+5+8+...+(3n-1)= ( n(3n+1) ) / 2. (kan ikke lave en brøk herinde, men n(3n+1) er i tæller og 2 i nævner.
Skridt: (bruger her m+1, da det er det nemmeste for mig)
2+5+8+...+(3m-1)+(3m+2)= ( (m+1)(3m+2) ) / 2. , dernæst går jeg i stå, eller er jeg mere eller mindre færdig idet?
Det andet bevis:
g(n): 1+5+9+...+(4n-3) = n(2n-1)
Skridt:
1+5+9+...+4(m-3)+(4(m+1)-3) = (m+1)(2(m+1)-1)
Igen går jeg i stå her.
Det sidste bevis:
h(n): 13+23+33+...+n3= ( (n(n+1) / 2 )2 ... n(n+1) i tæller, 2 i nævner, det hele i anden.
Skridt:
Her er jeg næsten helt blank.
Hjælp modtages med kyshånd :D
Svar #1
08. oktober 2013 af peter lind
Det kommer an på om du virkeligt har vist det du skriver eller om du skal vise det.
I den første bruges induktionsforudsætningen på venstre side hvilket giver m(3m+2)/2+3m+2 Du skal så regne videre på det til du får højre side. Tip du kan sætte 3m+2 ud foran en parentes
Svar #2
08. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
Der står jeg skal bevise at følgende formler er korrekte for alle n tilhørende N
Svar #3
08. oktober 2013 af peter lind
Ja men hvad har du bevist ?
Når du skriver
2+5+8+...+(3m-1)+(3m+2)= ( (m+1)(3m+2) ) / 2 og spørger om du er færdig er det for mig uklart om du rent faktisk har bevist dette eller om du bare fortæller at du er klar over at dette skal bevises. Hvis du ikke har bevist det skal du gøre det og i #1 er der et tip om hvordan du kan gøre det
Svar #4
08. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
Jeg har jo regnet fra 2+5+8+...+(3m-1)+(3(m+1)-1)= ( (m+1)(3(m+1)-+) ) / 2
til 2+5+8+...+(3m-1)+(3m+2)= ( (m+1)(3m+2) ) / 2
forstår ikke hvor m(3m+2)/2+3m+2 kommer ind henne.
Svar #5
08. oktober 2013 af peter lind
Du forudsætter at formlen gælder for m altså at 2+5+8+... (3m-1) = m(3m+2)/2 og skal så vise at formlen også gæder for n = m+1. Rækken op til m+1 bliver
2+5+8+...+(3m-1)+(3m+2)
hvor du så på de første m led kan bruge denne antagelse
Svar #6
08. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
det forstår jeg ikke, hvad er i tæller og nævner i det udtryk: m(3m+2)/2+3m+2
Svar #7
08. oktober 2013 af peter lind
Kender du induktionsbeviset ? Hvis du ikke gør kan du læse om de på http://da.wikipedia.org/wiki/Induktion_%28matematik%29
Der er kun en nævner nemlig 2
Svar #8
08. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
Så giver m(3m+2)/2+3m+2 jo ingen mening?
Og ja, kender godt til det, forstår bare ikke hvordan jeg kommer fra
2+5+8+...+(3m-1)+(3m+2)= ( (m+1)(3m+2) ) / 2
til det jeg skal komme til. Hvilket jeg er lidt i tvivl om hvad er.
Svar #9
08. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
1) Man skal bevise ved induktion, at
p(n): ∑nj=1 (3j-1) = n(3n+1)/2
Vis p(1). Vis dernæst, at hvis p(n) gælder, så gælder p(n+1).
p(1) er klart opfyldt. Antager vi nu, at p(n) gælder, har vi så
∑n+1j=1 (3j-1) = ∑nj=1 (3j-1) + 3(n+1) - 1 = n(3n+1)/2 + 3(n+1) -1
= (3n2 + n +6n +6 -2)/2
= (3n2 + 7n +4)/2
= (n+1)(3n+4)/2
= (n+1)(3(n+1)+1)/2
⇒ p(n+1)
2) Man skal bevise, at
g(n): ∑nj=1 (4j-1) = n(2n-1)
3) Man skal bevise, at
h(n): ∑nj=1 j3 = ( n(n+1)/2 )2
Svar #10
08. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
Hvordan kan du bare + 3(n+1) -1 på højre side?
Jeg troede man skulle sætte (n+1) ind alle steder hvor der står n, Åltså er højre side ( (m+1)(3(m+1)-+) ) / 2
Svar #11
08. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#10
Summen ∑n+1j=1 (3j-1) får man jo ved at tage summen ∑nj=1 (3j-1) og dertil lægge det sidste led
(3·(n+1) - 1). Og da p(n) antages at gælde, ved man, at ∑nj=1 (3j-1) er lig med n(3n+1)/2 .
Svar #12
21. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
Jeg har i induktionsskridtet:
Antag p(m) er sand. Vi vil vise ar p(m+1) er sand.
2 + 5 + 8 + ... + (3m-1) + (3(m+1)-1) = (m+1) (3(m+1)+1)
2
2 + 5 + 8 + ... + (3m-1) + (3m+2) = (m+1) (3m+2)
2
Her går jeg så i stå. Hvad skal jeg ende med?
Svar #13
21. oktober 2013 af peter lind
Du skal bruge induktionsantagelser på de første m led altså antagelsen om at 2 + 5 + 8 + ... + (3m-1)=m(3m+1) / 2.
Svar #14
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#12
Det er gennemgået i #9.
Man antager at p(m) er sand. Man har så
p(m) ⇒ 2 + 5 + 8 + ... + (3m-1) + (3(m+1)-1) = [ 2 + 5 + 8 + ... + (3m-1) ] + (3(m+1)-1)
= m·(3m+1)/2 + (3(m+1)-1)
= (3m2 + m + 6m + 4)/2
= (3m2 + 7m + 4)/2
= (m+1)(3m+4)/2
= (m+1)(3(m+1)+1)/2
⇒ p(m+1)
Svar #16
21. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#15
Ja, det gør man jo ved at antage, at man kan benytte formlen for p(m). Man antager, at p(m) er sandt og viser så, at p(m+1) er sandt.
Svar #17
22. oktober 2013 af Kajta (Slettet)
Og hvad skriver man så i konklustionen.
Tror jeg er langsomt ved at forstå hvad det går ud på
Svar #18
22. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#17
Konklusionen er, at p(n) er sandt for alle n ≥ 1 .
Skriv et svar til: Induktionsbevis
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
