Matematik

differentialregning

09. oktober 2013 af harezz (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem om f er voksende eller aftagende.

f(x) =  x^(3)+15x^(2)+5x+100

Jeg er selv komemt frem til at dette:

f´(x) = 3x^(2)+225x+5

f´(x) = 0
0 = 3x^(2)+225x+5

Kan ikke komme videre..hvordan skal jeg isolere x når jeg både har 3x^2 og 225x og er det overhovedet rigitgt? eller skal det gøres på en hel anden måde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af mathon


     har du skrevet
                                      f(x) =  x^(3)+15x^(2)+5x+100x     rigtigt?


Svar #2
09. oktober 2013 af harezz (Slettet)

Nårh nej det uden x bare 100


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af mathon


                     f(x) = x3 + 15x2 + 5x + 100

                     f '(x) = 3x2 + 30x + 5 …


Svar #4
09. oktober 2013 af harezz (Slettet)

Jeg har vidst lavet en hel del fejl :) kan jeg godt se har åbenbart tænkt 15^2 istedet for 15 * 2 men hvad så nu, er det rigtigt at finde et ekstremum for at finde ud af om den er aftagende eller voksende ? eller kan det gøres på en anden måde?

Hvis f´(x)  = 0

og 0 = 3x^2+30x+5

hvordan isolere jeg så 3x^2 og 30x ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2013 af mathon

løs andengradsligningen
                                           f '(x) = 3x2 + 30x + 5 = 0


Svar #6
09. oktober 2013 af harezz (Slettet)

Hvordan løses den, jeg kender jo ikke min x værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. oktober 2013 af mathon


hvordan løser du
                                 ax2 + bx + c = 0   a ≠ 0     ?


Svar #8
09. oktober 2013 af harezz (Slettet)

Har vidst ikke lært den ligning..

Jeg har tidligere gjort sådan at jeg fandt x værdien ved at isolere x på den ene side af lighedstegnet derefter fandt jeg y punktet ved at indsætte x værdien jeg fandt i f(x) ligningen.

Har et eksempel fra en tidligere opgave:

f(x) = -x^(2)+4x+2

Vi vil finde f´(x)
f´(x) = -2x+4
f´(x) = 0 <=>    0 = -2x+4  <=>  -4 = -2x   <=>  2 = x

y = −2^(2)+4*2+2 ? 6

Toppunktet  er  2.6 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2013 af mathon

Har du - på B-niveau - ikke lært dig at løse en andengradsligning?


Svar #10
09. oktober 2013 af harezz (Slettet)

Vi er stadig i gang med forløbbet diffrential regning, tror det er noget vi kommer til senere, kan det være denne ligning du snakker om y-y0 = f´(x0) (x-x0)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. oktober 2013 af mathon

…hvilket ikke har noget med - din tidligere læring - andengradsligning at gøre:


                       ax2 + bx + c = 0   a ≠ 0

                             -b ± √(d)
                      x =  -----------         når d = b2 - 4ac ≥ 0
                                 2a


Svar #12
09. oktober 2013 af harezz (Slettet)

Jeg kan godt genkende den ligning d = b^2-4ac jeg har fået at vide at jeg ikke skal bruge den ligning da vi ikke er kommet til det endnu, min matemtik lærer har endnu ikke gennemgået den... så der må vel være en anden metode til at finde ud af om den er aftagende eller stigende ? ellers må jeg lige tage en snak med min lære.


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. oktober 2013 af mathon


                            3x2 + 30x + 5 = 0

                            x2 + 10x + (5/3) = 0

                            (x+5)2 - 25 = -(5/3)

                            (x+5)2 = (75/3) - (5/3) = (70/3)

                            (x+5) = ±√(70/3) = ±√(210)/3

                             x = -5 ± √(210)/3

                                  -15 ± √(210)
                             x = -----------------
                                           3

                                  -15 - √(210)                           -15 + √(210)
                            x = --------------- ≈ -9,83          x = ---------------- ≈ -0,17
                                          3                                            3

                                   

         

                          

                           

                       


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. oktober 2013 af mathon

                  f '(x)   er negativ mellem rødderne


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.