Matematik

Hjælp til Georg Mohr-opgave

09. oktober 2013 af Soerentp8 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej Studieportalen

Jeg sidder med en opgave som lyder på følgende:

I gården står der tohjulede cykler, trehjulede cykler og firehjulede barnevogne. Der er dobbelt så mange barnevogne som der er trehjulede cykler, og der er tre gange så mange tohjulede cykler som der er barnevogne. I alt er der 184 hjul. Hvor mange trehjulede cykler er der?

Hvordan løses den? Hvad er teknikken til at løse den slags opgaver?

Med venlig hilsen

Søren Paulsen


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Du kalder køretøjerne A (2 hjul), B (3 hjul), C (4 hjul).

Du får i opgaven 3 oplysninger, og kan ud fra disse opstille 3 ligninger.

Løs disse 3 ligninger med de 3 ubekendte:  A, B, C

Svaret på opgaven = B.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2013 af PeterValberg

Hvis du lader n være antallet af tricykler, så er antal hjul på tricykler 3n

hvis du nu udtrykker antallet af hjul i alt ud fra 3n, så får du en ligning med
en ubekendt (n), løs den og du har antallet af tricykler :-)

(PS: jeg får det til 8 tricylker)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. oktober 2013 af hesch (Slettet)

#2:   Nå, ja, den gik her,  men der spørges jo mere generelt ved:

Hvad er teknikken til at løse den slags opgaver?

Der kan i den slags opgaver hurtigt komme oplysninger om halve differenser eller lignende, hvor hovedregningscentret så begynder at ryge.   :)


Svar #4
09. oktober 2013 af Soerentp8 (Slettet)

Jeg er med på at, det er noget med, at jeg skal opstille nogle ligninger, men da jeg ikke har den store iboende matematiker i mig, er det måske lettere sagt end som gjort. Er der nogen, som kan prøve at vise, hvordan sådanne ligninger opstilles på en pædagogisk måde? Så ville jeg blive meget taknemlig ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. oktober 2013 af hesch (Slettet)

Der er dobbelt så mange barnevogne som der er trehjulede cykler:

2B - C = 0         ( altså, antal trehulere gange 2 = antal firehjulere )

Der er tre gange så mange tohjulede cykler som der er barnevogne.

A - 3C = 0

I alt er der 184 hjul.

2A + 3B + 4C = 184      ( antal hjul på tohjulerne = 2*A  osv. )

Hvor mange trehjulede cykler er der?

A = 48

B = 8

C = 16

#2 opstiller ligingen:

3*2*2*B + 3*B + 2*4*B = 184     =>

23B = 184

( men det må han selv forklare )


Skriv et svar til: Hjælp til Georg Mohr-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.